Sur'da kadın çarşısı kuruluyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Amed’in Sur ilçesinde kiraladıkları tarihi bir mekanı tadilattan geçiren 4 kadından Gülistan Aşkın, bir ‘Kadın Çarşısı’ kurduklarını belirterek, kadınların evlerden çıkmasını sağlamak ve erkeklere mecbur olmadıklarını göstermek istediklerini söyledi.

MEDİNE MAMEDOĞLU-NÛJINHA

Amed’in Sur ilçesinde bir araya gelen 4 kadın ilçedeki kadınlara iş alternatifi sağlamak ve onları çalışma hayatına kazandırmak için bir “Kadın Çarşısı” kuruyor. Kiraladıkları tarihi bir mekânın tadilatını kendi elleriyle yapan kadınlar, burada birçok dükkan açarak hem kendi yaptıkları hem de dışarıdan kadınların yaptıkları el işi ürünlerini satacak. Açılacak olan çarşıyla kadınlar; emek veren, üreten kadınların huzurlu ve mobinge uğramadan çalışmasını hedefliyor.

Üreten bütün kadınlar çalışabilir

Kurulan çarşıya dair konuşan kadınlardan Gülistan Aşkın, aynı zamanda ressam. Çarşı için kiraladıkları tarihi mekânın duvarlarına kadın portreleri çizen Gülistan Aşkın, kurdukları çarşıda el işi resim, bileklik, tablo ve bunun gibi ürünlerin satılacağını söyledi. İlçede yaşayan ve terzilik ya da üretim yapan kadınların da çarşıda kendilerine yer bulabileceğini belirten Aşkın, kiraladıkları mekânda birçok dükkanın bulunacağını dile getirdi.

Tadilatını kendimiz yaptık

Bu çarşıyla kadınların daraltılan iş alanlarını genişletmeyi amaçladıklarını ifade eden Gülistan Aşkın, “Biz kadınların mobinge ve tacize uğramadan kendi alanlarında çalışarak bundan hem maddi hem de manevi güç almaları için bu yola çıktık. Tarihi bir bina bulduk ve şu anda oradayız. Bu binanın restorasyon ve düzenleme çalışmalarını biz kadınlar yaptık. Mekânın tüm tadilatlarını biz kendimiz yaptık. Binanın içerisinde farklı el işlerinin satılacağı dükkanlar olacak ve kadınlarda bu dükkanlarda çalışabilecek” diye konuştu.

Kendimizi kadına kanıtlamaya çalışıyoruz

Kurdukları bu çarşıyla kadınlara çağrı yaptıklarını söyleyen Aşkın, kadınların neler yapabileceğini göstermek için bu işe başladıklarını aktardı. Aşkın şöyle devam etti: “Bunu yaparken erkeklik kültürüne ‘bakın biz kadınız ama bunu da yaparız’ demek gibi bir amacımız yok. Kendimizi onlara kanıtlamak gibi bir durumumuz da yok. Ama kadınların bizi duymasını canı gönülden istiyoruz. Korku ya da sindirme politikaları gibi cesaret de bulaşıcıdır. Bu sebeple de bizler kadınlara kendimizi kanıtlamaya çalışıyoruz.

Erkeklere mecbur değilsiniz

Gülistan Aşkın, kadınların sırtlarında kambur olan evlerden kurtularak ekonomik bağımsızlıklarını ellerine almaları gerektiğini ifade etti. Gülistan Aşkın, “Özelde Sur’daki kadınların maddi güçlerini ellerine almalarını istiyoruz. Kadınların bu evlerden çıkıp kendi güçlerini ellerine alıp erkeklere mecbur olmadıklarını görmelerini istiyoruz. Özelde Sur’da ‘cesaret bulaşıcıdır’ diyerek bu yola çıkıyoruz. Çarşımız son hazırlıklarından sonra bir hafta içerisinde faaliyete geçecek. İlçedeki tüm kadınları çarşıya bekliyoruz” diyerek kadınlara çağrıda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.