Suriye rejimi, kısmi baskılara rağmen muhalifler üzerinde şiddetini sürdürüyor. ABD’nin müttefikleri olan Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt’in büyükelçileri geri çağırmasından sonra Şam’a giden Türk Dışişleri Bakanı, Washington’un mesajlarını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iletti. Altı saat süren görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Şam rejimine yönelik sert uyarılarda bulunacağını ileri sürmüştü. Erdoğan’ın bu açıklaması üzerine Şam yönetimi Türkiye’ye yönelik tutumlarını sertleştireceklerini duyurmuştu.
Esad’ın konağında görüşmeler yapılırken, Suriye devlet güçleri de ablukaya aldığı Deir Zour kentinde 17 kişiyi katletti. Yine Hama kentinde ve köylerinde en az 7 kişi, paramiliter güçlerinin hedefi oldu. Türkiye sınırına yakın olan Idlib’te ise iki kişi yaşamını yitirdi.

121 çocuk katledildi
Esad ile Davutoğlu’nun görüşmesinden önce de Şam yönetimi Türkiye sınırı yakınlarındaki Binniş Kasabası’na onlarca tank ve zırhlı araçlarla girdi. Suriye devlet güçlerin ablukaya aldığı bir başka kent ise Idlib ile Sarakib kentleri arasında yer alan Sirmen’di. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi, kentte askerlerin üç yandan kente girdiğini ve evlere baskın düzenleyerek evlerdeki erkekleri tutukladığını açıkladı.
Önceki gün de Deraa kentinde devlet güçleri, öldürdükleri bir kişinin cenaze törenine saldırdı ve üç kişiyi daha katletti.
Bu arada Suriye Yerel Koordinasyon Merkezi, rejim karşıtı ayaklanmanın başladığı Mart ayından beri 121 çocuğun öldürüldüğünü açıkladı. Bu çocuklardan bazılarının yataklarında devlet güçlerinin kurşunlarıyla, bazılarının ise gözaltındayken işkence sonucu öldüğü belirtildi. Açıklamada, “bunlar arasında olan 102 erkek çocuktan 15’i, 11 yaşın altındaydı. Yaşları 12 ila 15 arasında değişen 44 çocuk öldürüldü” denildi.

‘Eski Bakan öldürüldü’ iddiası!
Öte yandan Esad’ın önceki gün görevden aldığı Savunma Bakanı Ali Habib’in öldürüldüğü ileri sürüldü. İddiayı ortaya atan İsrail hükümeti ve istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debkafile sitesi, görevden alındıktan yaklaşık 9 saat sonra otomatik silahlarla öldürüldüğünü ileri sürdü.
Siteye göre ilk olarak Suriyeli kaynaklar Ali Habib’in intihar ettiğini aktardı. Ancak Debkafile, kendi kaynaklarının Habib’in öldürülmesinin Suriye ordusu içerisindeki bir iç hesaplaşma olduğunu aktardığını kaydetti.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Ali Habib’in son zamanlarda sağlığının bozulduğu ve bir süredir hasta olduğunu duyurmuştu.

Devlet Başkanı Esad, Savunma Bakanlığı’na General Davud Raciha’yı atamıştı.

ŞAM