- Suriye’de BAAS rejiminin çöküşünden bu yana 889 kişi, Ocak ayından bu yana ise 280’i aşkın kişi güvenlik krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Suriye'de 2011’de başlayan iç savaşın geride bıraktığı mayınlar ve patlamamış mühimmat siviller için ölümcül tehlike olmaya devam ediyor. Geniş alanların halen çatışma sahası niteliğini koruduğu ülkede, özellikle çocuklar bu tehlikeden en fazla etkilenen kesim arasında yer alıyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), BAAS rejiminin çöküşünden bu yana patlamamış savaş kalıntıları nedeniyle 889 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölenler arasında 284 çocuk ve 55 kadın bulunuyor.
2026 yılının başından bu yana ülkede güvenlik boşluğu ve silahların yaygınlaşmasının etkisiyle şiddet olaylarında ciddi artış yaşandığına işaret etti. Rapora göre, intikam saldırıları, suikastlar ve mezhep temelli olduğu belirtilen infazlar dahil olmak üzere çok sayıda silahlı olay kaydedildi.
2026 yılı içinde Suriye genelinde 258 cinayet olayı meydana geldi. Bu olaylarda toplam 285 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 227'sinin erkek, 20'sinin çocuk ve 38'inin kadın olduğu belirtildi.
Bir günde 4 kişi öldü
Öte yandan, güvenlik krizinin devam ettiği HTŞ rejiminde de her gün ölüm haberleri geliyor. Sadece bir günde 4 kişi hayatını kaybetti. Hama’nın kuzeyindeki Qimhana kasabasında bir kadın, evinin yakınında çalıştığı sırada rastgele açılan ateş sonucu katledildi. Humus’un Dêr Beleba Mahallesi’nde ise daha önce rastgele açılan ateş nedeniyle yaralanan bir genç, tedavi gördüğü esnada hayatını kaybetti.
Serêkaniyê’de 15 yaşındaki bir kız çocuğunun cansız bedeni evinde bulundu. Halep'in batı kırsalındaki Meeret El Etarib köyünde ise iki aile arasında çıkan çatışmada bir genç yaşamını yitirdi. ŞAM