Suriye’ye kademeli çözüm

Dünya Haberleri —

Arap Birliği, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı

Arap Birliği, Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı

  • Suriye’nin uluslararası izolasyonu hızlı şekilde son buluyor. Suriye heyeti Cidde’de yapılan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına katıldı. BM Suriye Özel temsilcisi de kademeli çözümü işaret etti.   

Suriye 12 yılın ardınan, 19 Mayıs’ta Suudi Arabistan’da düzenlenmesi planlanan Arap Birliği Zirvesi çalışmalarına hazırlık olan Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısına katıldı.
Suriye devlet televizyonu, Cidde’de başlayan hazırlık toplantısına katılan Suriye heyetinde, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Ekonomi ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Rania Ahmed, Arap İşleri Dairesi Başkanı Büyükelçi Riyad Abbas, Uluslararası İlişkiler Başkanı Dr. Anas El Bikai ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı İhsan Rumman yer aldığını bildirdi.

Arap Zirvesi’nde olacaklar
Suriye Ekonomi ve Dış ticaret Bakanı Muhammed Samir Halil, Pazartesi günü bakanlar düzeyinde yapılacak Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantılarında Suriye heyetine başkanlık edecek. Öte yandan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Ataf,  Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile yaptığı telefon görüşmesinde önümüzdeki Cuma günü Cidde’de yapılacak Arap zirvesinin gündemini görüştü. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, geçtiğimiz hafta Esed’i, Cidde’de düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi’ne davet etti.

Özel temsilci görüşmeyi bekliyor
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile yaptığı görüşmede, Suriye krizine "kademeli" bir çözüm bulmak için Arap Bakanlar Komitesi ile yakın çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.
Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Şükri ve Pedersen'in telefonda görüştüğünü bildirdi. İkilinin görüşmesinde "Suriye krizinin adım adım yaklaşımı ve 2254 sayılı Güvenlik Konseyi Kararına uygun olarak çözülmesine yönelik etkili adımlar atılması ihtiyacı" görüşüldü.
Arap Dünyası Haber Ajansı’nın aktardığına göre bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İki taraf, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan ve Arap Birliği Genel Sekreteri'nden oluşan Bakanlar Komitesi'nin oluşumunu görüştü. Bu görüşme yakın zamanda Ürdün'ün başkenti Amman'daki Arap toplantısında yapılan açıklamanın hayata geçirilmesini takip etmek ve Suriye hükümeti ile doğrudan iletişim kurmak için yapıldı. Şükri, Arap ülkelerinin şu anda bu uzun süreli krizi sona erdirmek için oynadıkları role vurgu yaptı. Krizin sona ermesi, Suriye halkının acılarını hafifletme çabalarını birleştirmek için Suriye Özel Temsilcisi tarafından temsil edilen Birleşmiş Milletler ve uluslararası ortaklarla yakın çalışmayı gerektirir.”

İran’da denklemde 
İran'ın ISNA haber ajansına göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile pazar günü Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. Dikkat çeken görüşmede iki taraf, “Suriye ile ilgili meseleler de dahil olmak üzere ortak meseleleri” müzakere etti.

Suudi görüşmelerin odağında
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile Suudi Arabistan/Birleşmiş Milletlerin çabalarını ve Suriye'de siyasi çözüme için atılan adımları görüştü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın BM temsilcisi ile yaptığı telefon görüşmesinde iki taraf, bölgesel ve uluslararası alandaki önemli gelişmeleri ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için gösterilen çabaları ele aldı. CİDDE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.