Süryani köyünde yöresel tat: Kafro Pizza

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kafro Pizza

Kafro Pizza

  • Midyat’ın Kafro köyündeki pizza evi Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinden misafir ağırlıyor. Süryani köyündeki pizza evinde, Pizza Turabdin gibi içinde kenger olan yöresel tadlar da denemek mümkün. 

MASİS HESKİF/MARDİN 

Mardin’in Midyat ilçesinde sırtını Bagok Dağları’na yaslamış Süryani köyleri, baharın gelmesiyle yavaş yavaş çiçek açmaya başladı. Kış boyu tek rengi barındıran coğrafyayı bu aydan itibaren üzüm, defne, bodur ağaçlarının renkleri karşılayacak. Aralıklarla karşılaşılan sarı kalker taşından yapılmış taş evler de ağaçlar gibi Bagok’un coğrafyasını tamamlayıcı bir yerde duruyor.

Bagok’taki çoğu köy, 80’li yıllarda devletin baskı/yerinden etme politikaları sonucu boşaltılıp yakıldı. Süryanilerin yoğun yaşadığı bölgedeki köyler de bu politikadan nasibini aldı. Yıllarca boş kalan köylere müzakere süreci ve sonrası kısmi de olsa dönüşler oldu.  Bu köylerden biri de Kafro köyü. 

Zürih’ten Kafro’ya

Bagok Dağı’ndaki Kafro köyünü son yıllarda o coğrafyadaki diğer Süryani köylerinden ayıran bir özelliği var. Kafro’da 10 yıla yakındır bir pizza evi var. Gün geçtikçe popülerleşen bu köy hem Kafro’nun, hem de çevredeki köylere hareket katmış. 

Mekanın sahipleri Nail Demir ve ailesi. Süryani olan Demirler pizza yapmayı 30 yıla yakın yaşadıkları Avrupa’da, İsviçre’nin Zürih’ten kentinde bir İtalyan restoranında öğrenmiş. Demir ve ailesi, 30 yıl aradan sonra doğup büyüdükleri Kafro’ya dönerek pizza evi açmış. 

"Kafro’s Pizzeria" ismini verdikleri mekan lezzetli pizzalarıyla ün salarken, köyde olması pizza evinin popülerliğini daha da artırmış. Çakıl taşlı yollarla ulaşılan, sarı kalker taşından yapılan, üzüm asmalarının olduğu bahçeye sahip bu küçük mekan postmodern bir havayı barındırıyor.

Kerengli pizza bulmak mümkün

Kafro Pizza’da pizzalar taş fırında yapılıyor, porsiyonları büyük, mevsimine göre coğrafyaya özgü otların da olduğu pizzaları bulmak mümkün. Mekanda en çok tercih edilen pizzaların başında Pizza Mia ve Pizza Turabdin gelmekte. Pizza Turabdin’in içinde kereng (kenger) olduğundan kaynaklı mevsimlik pizza olarak sunulurken, Pizza Turabdin ise ismini Midyat ve çevresini içine alan dağdan alıyor. Süryaniler için önemli bir bölge olan Turabdin isimli dağlık bölgenin anlamı Süryanice “Kulların Dağı”dır.   

Çalışanları da Süryani

Kürdistan illerinin yanı sıra Türkiye ve yurt dışından da çok sayıda misafir karşılayan bu mekan, daha önce hafta sonları da hizmet veriyormuş. Ancak yoğun ilgiden kaynaklı artık hafta sonları pizza satışı yapmıyorlar. Kafro Pizza’da çalışanların hepsi Süryani, kendi aralarında Aramice konuşuyorlar. Fakat Kafro ve çevresindeki Süryani köylerinde İngilizce ve Almanca konuşan aile ve çocukları da görmek mümkün. Bunun sebebi ise bu köylerde yaşayanların Avrupa’ya gidiş gelişlerinin sık olması. 

Yeni pizzacılar ekleniyor

Kafro Pizza’da çalışanların bir kısmı Kafro köyünden bir kısmı da Kafro’nun hemen sonrasındaki Süryani köyü olan Xirabêalê’dendiler. Kafro’da 30 hane varken, kış aylarında köyde kalan aile sayısı 8 oluyor. Mevsimin diğer aylarında Avrupa’da yaşamlarını sürdüren aileler, yaz aylarıyla beraber köylerine geliyor. Çalışanların yaşadığı diğer köy olan Xirabêalê’de ise 30 hane ve yaklaşık 150 aile yaşıyor.  

Diğer taraftan Kafro köyündeki pizzacıya yoğun ilgi, köy yolundaki bazı köylerde de alternatif pizza dükkanlarının açılmasına vesile olmuş. Midyat-Nusaybin yolunda da birkaç tane pizzacı görmek mümkün.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.