Süryani Ortodoks Kilisesi tarihe karışıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

SURYANI KILISE

SURYANI KILISE

  • Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan ve tapusu Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Süryani Ortodoks Kilisesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 

YILMAZ KAYA

 

Amed'in Bağlar ilçesinde bulunan ve tapusu Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Süryani Ortodoks Kilisesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Arazisi askeri havaalanı ve mahalleli tarafından işgal edilen ve yıllarca ahır ile depo olarak kullanılan kilisenin üst yapısı çökmüş durumda. Kayyum atanmadan önce HDP'li Amed Büyükşehir Belediyesi, kiliseyi onarmak istedi ancak izin alamadı. Sahip çıkılmaması ve restorasyon yapılmaması halinde kilise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Süryanilerin Bağlar ilçesi Alipınar Mahallesinde bulunan ve üç yüz yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Süryani Ortodoks Kilisesi, 1915 soykırımından sonra bir süre karakol ve gözaltı merkezi olarak kullanıldı. 1923’ten sonra kentin Sur ilçesi dışına açılması sonrasında ise kilise boşaltıldı. Kilisenin etrafında bulunan geniş arazisinin bir kısmı 2. Taktik Hava Üs Komutanlığı tarafından işgal edilirken, kalan boş kısmına da gecekondular yapıldı.

 

Ahır ve depo olarak kullanıldı

Uzun yıllar definecelerin talanına uğrayan, ardından da çevrede hayvan besleyenler tarafından ahır ve depo olarak kullanılan ve halen üst yapısı çökmüş olan kilise, restorasyon yapılmaması halinde kısa bir süre sonra tarihe karışmış olacak.

Kayyumdan önce HDP'li Amed Büyükşehir Belediyesi buranın restorasyonu için girişimlerde bulundu ancak tapusunun Maliye Bakanlığına ait olması nedeniyle herhangi bir sonuç alamadı.

Kilise için tek yapılan şey ise duvarlarına belediye tarafından asılan "yıkılma tehlikesi var" şeklinde uyarı levhaları.

 

Vakıf olarak bir yetkimiz yok

Amed'de bulunan Süryani Meryem Ana Kilisesi Vakfı yetkilileri de ellerinden bir şey gelmediği için kilisenin tarihe karışacağı endişesini taşıdıklarını söylediler.

Vakıf yetkilileri, Alipınar'daki Ortodoks Kilisesi mülkiyetinin Maliye Bakanlığına ait olduğu için burası için herhangi bir tasarruflarının olmadığını, harabe bile olsa şu anda müdahale edilmesi halinde Kilisenin yıkımdan kurtarılabileceğini söylediler.

Alispınar Mahalle Muhtarı Sadık Budak da, kiliseye sahip çıkılmasını istedi. Kiliseyi koruyacak ve bakımını yapacak kimse olmadığı için günden güne yıkıldığını belirten Budak, İl Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü'nün bu kiliseden haberdar olduğunu ve yıllar önce restorasyon yapılması için yazışmalar olduğunu ancak bunlardan şimdiye kadar bir sonuç çıkmadığını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.