Süryanilerin mülk satın almaları engelleniyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mardin

Mardin

  • Mardin, Kilis ve Hatay illerinin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu’nun 27.10.2008 tarih ve 2008/14273 sayılı kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyet ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlendi.

Türkiye’de yabancı uyruklulara yönelik konut satış oranı günden güne artıyor. Haziran ayında 8630 adet konut satışı ile yabancılara konut satışı şimdiye kadarki en yüksek düzeye ulaştı. Toplam satışların da yüzde 4,9’unu yabancılara satışlar oluşturdu. Sadece Nisan-Mayıs-Haziran döneminde Ruslar Türkiye’den 4314 adet konut aldılar. Ocak-Şubat-Mart döneminde bu sayı 1535’ti.

Buna karşın Mardin, Kilis ve Hatay illerinin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu’nun 27.10.2008 tarih ve 2008/14273 sayılı kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyet ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlendi.

Mardin Milletvekili Tuma Çelik, bu kararın özellikle Mardin’den göç etmek zorunda kalan Süryanilerin, yeniden dönüşlerini zorlaştırdığını belirtti. Çelik, “Bölgeye yeniden yerleşmek isteyen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kaybetmiş ancak ataları Mardin’de yaşayan vatandaşlar açısından büyük mağduriyet yaratmaktadır” dedi.

Yasak neden devam ediyor?

Çelik, söz konusu illerdeki satış yasağının demokratik bir ülkede uygulanmaması gerektiğini belirterek, Türk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı. Tuma Çelik, şu soruları yöneltti:

* “Söz konusu yasağın kaldırılmasıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

* Bakanlar Kurulu’nun 27.10.2008 tarih ve 2008/14273 sayılı kararı neden hala yürürlüktedir?

* Mardin’de özellikle T.C vatandaşlığı kaybetmiş ancak ataları Mardin’de yaşamış olan Süryanilere mülk satışı için özel bir düzenleme neden yapılmamaktadır?

* Diğer pek çok sınır kentinde böylesi bir yasak yokken neden halen Mardin Kilis ve Hatay’da bu yasak devam etmektedir?”

PİRHA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.