Suya söylenen şarkılar

Kültür/Sanat Haberleri —

Nurcan Değirmenci

Nurcan Değirmenci

  • Sanatçı Nurcan Değirmenci, “Robar” isimli maxi single ile dinleyicileriyle buluştu. Değirmenci, “Sesimize kulak verin, suya anlatacak hikayemiz var” diyor. 

BİRCAN DEĞİRMENCİ

Sanatçı Nurcan Değirmenci, “Robar” isimli maxi single ile dinleyicileriyle buluştu. Değirmenci, “Sesimize kulak verin, suya anlatacak hikayemiz var” diyor. 

12 Eylül darbesi yeni olmuş, askerin idareyi kanla devraldığı sıkıyönetim dönemi. Dışarı çıkmanın yasak olduğu, köşebaşında askerlerin devriye gezdiği sokaktaki evinin kaldırımında oturmuş, sözlerinin ne olduğunu anlamadan ezberlediği Kürtçe şarkıyı kuzeniyle birlikte söylüyor. Babasının “başımızı yakacaksınız” diye telaşa kapılıp azarlayarak içeri çağırdığı küçük kız çocuğu Nurcan Değirmenci’den başkası değildir.   

Henüz bir yaşındayken ailesinin İstanbul’a göç ettiği, Çapa’daki Tatar ve Boşnak göçmenlerin ağırlıkta olduğu sokakta tek Kürt ailesi olarak yaşarlar. Evde sadece anne ve babasının gizli bir şey konuşmak istediklerinde Kürtçe konuştuğu ailede konuşulan dil Türkçe olduğundan Kürtçeyi bilmez.

MKM’de 27 yıl

Çocukluğundan beri şarkı söylemeyi çok seven Değirmenci, 1994 yılında Arif Sağ Müzik Evi’nde bağlama dersleri alarak müzikle tanışır. Amacı enstrüman çalmaktan ziyade şarkı söylemek olan sanatçı 1991’de kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi’nden (MKM) haberdardır. 1995’te kapısından kursiyer olarak içeri girdiği MKM’de 27 yıl devam edeceğinin farkında değildir. Bir süre sonra 5 arkadaşıyla birlikte Venge Sodiri adlı Kirmanckî lehçesinde müzik yapacakları grubu kurarlar. Grubun “Wayir” adlı albüm çalışmasında Kirmanckî şarkılarıyla yer alır. 

İlk kadın grubu Asmin

Grupla eş zamanlı olarak 11 kadından oluşan ilk Kürt kadın müzik grubu Koma Asmin’in de kurucu üyelerinden olur. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli konser, festival ve projelerde yer alır. Grupların dağılmasının ardından bireysel çalışmalara ağırlık verirken kolektif çalışmalardan da geri durmaz. Şahiya Stranan, Koma Aheng’le çalışmalarını sürdürür. 2010 yılında Serhat Kural, Zelal Gökçe, Meral Tekçi’yle birlikte Baba Tahir Üryan’ın rubailerini besteledikleri Dubeyti albümünü çıkartırlar. 

Yeni maxi single: Robar

Bireysel olarak yaptığı ve klibini çektiği “Heviye te me”, “Berî” ve “Min te dîtî bû” çalışmalarının ardından Değirmenci şimdi “Robar” adlı maxi single çalışmasıyla dinleyenleriyle buluşuyor. 

Değirmenci akustik ve rock versiyonuyla söz ve müziği Ciwan Haco’ya ait Nazikê ile Goyan (Uludere) yöresinde söylenen, Seyda Goyanî’nin derlediği anonim eser olan “Hey Robar” ile Spotify ve YouTube kanalından şarkılarını seslendiriyor.

Nazikê eserinde aranjör Alpaslan Türer ile Robar’a için de Ümit Uçar ile birlikte çalışan Değirmenci, iki şarkı için Octomedya’dan Kerem Pola’nın yönetmenliğinde, Mardin’deki Dara antik kentinde, Hazro’daki Gelîyê Godernê ve Sülüklü Han’a ait Diyarbakır Alipaşa semtindeki restore edilmiş eski bir konakta olmak üzere üç klip çekmiş.  

Suya anlatacak hikayemiz var 

Suya anlat temasıyla hazırlığını yapan Değirmenci çalışmasının tanımını şöyle anlatıyor: “Hani nefes kesen, kan ter içinde uyandıran bir rüya gördüğünde bir türlü konuşamazsın. Toz bulutu arasında bölük pörçük görüntüleri hatırlayıp anlatmaya çalıştığında sesin kendine yabancılaşır. Suya anlat derler, tüm çıplaklığınla suya anlatmalı ki su onu bağrına basıp arındırsın, akıp gitsin, büyük denizlere ulaşsın, çoğalsın, zamansız, mekânsız bir aleme karışsın. Özlemi, hasreti dindirsin, umudu, aşkı, hayalleri büyütsün. Sular şahidimiz oldu, namuslu bir şahitlikti onunkisi. Ona nasıl davrandıysak bize o şekilde karşılık verdi. Yeri geldi bizi arındırdı, toprağımıza can verdi ama ona ihanet ettiğimizde affetmedi, girdabına alıp yutuverdi. Suya söyledik şarkılarımızı, nehirlere söyledik ki büyük denizlerde duyulsun sesimiz, çığlığımız büyüsün, kaybolmasın, yabancılaşmasın, kulaklara fısıldansın. Sesimize kulak verin, suya anlatacak hikayemiz var.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.