Taciz ve tecavüz meşrulaştırılamaz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kentin sorunlarına dair basın toplantısı düzenleyen  HDP Van İl Örgütü Eşbaşkanı Handan Karakoyun, üniformalı şiddete dikkat çekerek, “Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti, istismarları ve tecavüzleri meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

Türk asker ve polisinin Bakurê Kurdistan’da kadına yönelik sistematik taciz, tecavüz saldırıları her geçen gün artıyor. Bir devlet politikası olarak asker ve polislerin Kürt kadınlarına yönelik taciz ve tecavüz saldırılarının önü alınmazken, Wan’da kentin sorunlarına dair yapılan basın toplantısında asker ve polislerin taciz ve tecavüz saldırıları da gündeme geldi.

HDP Van İl Örgütünün düzenlediği basın toplantısına İl Eşbaşkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan katıldı. Toplantıda kentte yaşanan erkek şiddeti, madde bağımlılığı, ekonomik kriz gibi sorunlar öne çıktı.

Madde kullanımı savaş politikasının parçası

İl Eşbaşkanlarından Fikret Doğan konuşmasında madde kullanımına dikkat çekti. Bölgede artan bağımlılığın, özel savaş politikası olduğunu kaydeden Doğan, “Kent nüfusunun yarısından fazlasının 90’lı yıllarda göçe maruz kalan yurttaşlardan oluştuğunu görebiliriz. Topraklarından edilen Kürtler yüzyıllardır inkar, imha, yok etme politikalarıyla karşı karşıya. Gittikleri kentlerde madde bağımlılığına sürükleniyor. İlçe ve köylerde koruculuk sistemi dayatılıyor" dedi. 

Ekonomik krizin giderek derinleştiğini de belirten Doğan, "Van esnafına yaptığımız ziyaretlerde, esnafın da halkın da geçinemediğini tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Yaşamını yitiren mülteciler

Kentin en büyük sorunlardan birinin mülteci sorunu olduğunu dile getiren Doğan, “Sınırda Afganistan'daki savaştan dolayı kentimize sığınmaya gelirken yolda donarak yaşamını yitiren kadına hepimiz tanıklık ettik. Her yıl onlarca mülteci sınırda yaşamını yitirmektedir. Hiçbir mülteci serüven yaşamak adına ölümü pahasına yollara düşmez" şeklinde konuştu.

Kadına ve çocuğa yönelik tecavüz 

Eşbaşkanlardan Handan Karakoyun ise kentte son dönemde artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarlarına dikkat çekti. Karakoyun, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından kadın katliamları artarak devam etti. Kentimizde de kadına yönelik şiddet, kadın katliamları ve çocuk istismarı artarak sürüyor" dedi. 

Üniformalı şiddet

Konuşmasında, “üniformalı şiddet”in devrede oluğuna da dikkat çeken Karakoyun, cezasızlık politikalarıyla kadın ve çocuklara yönelik şiddet faillerinin korunduğunu kaydetti. Tecavüz faili Musa Orhan’ı hatırlatan Handan Karakoyun, korucuların faili olduğu tecavüz vakalarına işaret etti. Karakoyun bölgedeki üniformalı şiddete, “Çocuklar, üniformalılar tarafından istismar (tecavüz) edilmekte. Üniformalıların tehditlerinden dolayı köylerinden göç etmek ile yüz yüze bırakılıyorlar. Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti, istismarları ve tecavüzleri meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.

Karakoyun, şiddete karşı HDP Kadın Meclisleri olarak 2022 yılında da sokak sokak, mahalle mahalle, köy köy çalışmalarını sürdüreceklerinin mesajını verdi.

JINNEWS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.