Tahliye etmeyip tabutla verdiler

  •  73 yaşındaki hasta tutsak Abdullah Ece, cezası bir yılın altına düştüğü için geçen yıl Haziran'da koşullu salıverilmesi gerekirken 11 aydır serbest bırakılmadı ve önceki gün cenazesi verildi. 

Türk cezaevlerinde tabutla çıkarılan hasta tutsaklara 73 yaşındaki Abdullah Ece de eklendi. Ece’nin yoğun bakımda bile kelepçeli tutulduğu bildirildi. 

Hasta tutuklu Abdullah Ece (73), yakalandığı koronovirüsü nedeniyle tedavi gördüğü Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceki gün sabah saat 05.00’te yaşamını yitirdi. Sabahın erken saatlerinde Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesi önüne gelen ailesi cenazeyi alarak, Menemen Gasılhane şefliğine getirdi. Burada Ece'nin cenazesi dini vecibeleri ardından helallik alınmak üzere Menemen’deki evine getirildi. Cenaze evde zılgıtlarla karşılandı.  

Ece, tutuklu cezaevinde 5 Nisan’da koronavirüse yakalandı. Durumunun ağırlaşması üzerine hangi tarihte hastaneye kaldırdığı tam olarak bilinmeyen Ece, "örgüte yardım" suçuyla hakkında çıkan 2 yıl 4 günlük ceza kararı kesinleştikten sonra 9 Eylül 2020'de tutuklanarak Buca Kırıklar 2 Nolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilmişti. Ece’nin 10 Haziran 2021'de denetimli serbestlik hakkı oluştu fakat hem kendisinin hem de avukatının başvurusu, cezaevi idaresi, infaz hakimliği ve ağır ceza mahkemesi tarafından reddedildi. 

 Aileye bilgi verilmedi

Oğlu Osman Ece, kapalı görüş öncesi 13 Nisan'da cezaevini araması üzerine babasının Kovid-19 testinin pozitif çıktığını öğrendi. Babasının 17 Nisan’da telefon etmesi gerekirken etmemesi üzerine tekrar cezaevini arayan Osman Ece'ye, babasının korona olduğu, bulunduğu yerde telefon olmadığı ve bu nedenle telefon edemediği söylendi. Bunun üzerine Osman Ece, idareye babasının hastanede olup olmadığını sordu. İdare, babasının iyi olduğunu ve hastanede olmadığını söyledi. 

Cezaevi idaresini 18 Nisan’da ise bu defa Abdullah Ece'nin avukatı arayarak, müvekkilinin durumunu ve hastanede olup olmadığını sordu. Cezaevi 2. Müdürü olarak kendini tanıtan kişi, avukata da Abdullah Ece'nin durumunun iyi olduğunu fakat yeri hakkında bilgi veremeyeceklerini söyledi. 

Avukat ve ailenin ısrarı sonucunda Abdullah Ece'nin Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakımında entübe olarak yattığı öğrenildi.

ATK'ye rağmen bırakmadılar

Taziye evinde Konuşan Ece’nin yakını Hasan Soysal, “Abdullah arkadaşımız siyasi tutsaktı. İnfaz süresi dolmasına rağmen serbest bırakılmadı. Abdullah arkadaşımıza Adli Tıp Kurumu ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdi. İdari Gözlem Kurulu arkadaşımızı serbest bırakmadı” dedi.

Yoğun bakımda kelepçe

Ece’nin 5 Nisan’da korona testi yaptırdığını ve korona olmasına rağmen ailesine bilgi verilmediğini; ailenin ve avukatların uzun uğraşları sonucu Ece’nin 18 Nisan’da entübe edildikten sonra ailesine haber verildiğini hatırlatan Soysal, şöyle devam etti: “Abdullah arkadaşımız ağır hasta olmasına rağmen yoğun bakımda kelepçeyle tedavi altına alınıyor. Daha sonra entübe haliyle görevliler gelip elindeki kelepçeyi çıkarıyor. Görevliler ‘artık infazı ertelendi’ diyor. Arkadaşımızın nasıl bir süreç yaşadığını bilmiyoruz. Devletin bu konuda hesap vermesi gerekiyor ve herkesin bu konuda duyarlı olması lazım. Bugün Abdullah arkadaşımız kaybettik. Bütün siyasi tutsaklar tehlike altındadır."

Evde alınan helaliğin ardından Ece'nin cenazesi memleketi Şırnak’a götürülmek üzere Adnan Menderes Havalimanı'na götürüldü. Ailesi, cenazesinin Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine bağlı Bana köyünde tprağa verilmesini istedi.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.