Taliban Gazne'yi ele geçirdi, hedef Kabil

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Kabil

foto: AFP/Kabil

  • Afganistan’a 'Kalıcı Özgürlük’ adıyla giren ve 20 yıllık işgal süreci ardından geride çözümsüzlük ve kaos ortamı bırakan uluslararası güçler ülkeden çekildi, Taliban ise hakimiyetini büyüttü. 10 vilayeti ele geçiren Taliban, son olarak Gazne’yi kontrolü altına aldı.Hedefte başkent Kabil var.

 

20 yıl önce Afganistan’a ‘Kalıcı Özgürlük’ adıyla giren uluslararası güçler, geride büyük bir kaos ortamı yaratarak geri çekildi. Ne Taliban rejimi devrildi, ne de Afganistan halkı özgürleşti! NATO güçlerinin Mayıs ayından itibaren ülkeden çekilmesi sonrasında Taliban hızla ilerleyerek ülkenin yüzde 65’inde kontrol sağladı, 10 vilayet merkezini denetimi altına aldı. Son olarak başkent Kabil’e 150 km uzaklıkta olan Gazne kentini ele geçiren Taliban’ın hedefi başkent Kabil.

Ülkede radikal islamcı Taliban güçlerinin ilerleyişi sonrası büyük göç dalgası başladı. Binlerce kişi başkent Kabil’e sığındı.

Mezar-ı Şerif kuşatma altında

Ülkenin güneyinde bulunan ve kritik önem taşıyan Helmand vilayetinin başkenti Leşgergah'taki çatışmalar sürüyor. Taliban karşıtı bölge olarak bilinen kuzeyin büyük tarihi kenti Mezar-ı Şerif ise Taliban kuşatmasında bulunuyor.

Biden: Pişman değiliz

Taliban güçleri ülkede iktidara doğru yürürken salı günü Beyaz Saray’da bir açıklama yapan ABD başkanı Joe Biden  “Taliban'la artık Afganların savaşması gerektiğini” söyledi. Afgan ordusunun askeri açıdan Taliban'dan üstün olduğunu iddia eden Biden “Ama bunun için savaşmayı da istemeliler” ifadelerini kullandı.

Afgan ordusuna askeri ve mali desteğin devam edeceğini kaydeden Biden, “Afganistan’dan çekildiğimiz için pişman değiliz” diyerek ülkede neden oldukları kaos ortamına değinmekten kaçındı.

Kabil’in düşmesi bekleniyor

ABD medyasında yer alan haberlerde başkent Kabil’in kısa zamanda düşebileceği belirtildi. Washington Post gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre Amerikan hükümeti yakında Kabil’in düşmesini bekliyor.

Ülkedeki tablo, egemen güçlerin eseri

Afganistan, 150 yıldır egemen güçlerin iktidar savaşlarına sahne oluyor. Önce İngiliz ile Rus imparatorlukları savaşında tampon bölge işlevini gören ülke, 1979 yıllarından sonra Sovyetler-ABD, Suudi Arabistan-Pakistan destekli Mücahitler arasında 10 yıl süren savaşların sahasına dönüştü. 2001’de ise ise NATO güçlerinin “Kalıcı Özgürlük’ adı altında ülkeyi işgal süreci başladı. 20 yıl sonra ne Taliban’ı devirebilen ne de ‘özgürlük’ getiren uluslararası güçler ülkeden çekildi, Taliban büyük bir hızla ilerledi. Can güvenlikleri tehlike altında olan binlerce Afgan göç yollarına düştü.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, son bir ayda 1000’den fazla sivil çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti, Mayıs’tan itibaren 1 milyondan fazla sivil yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.