Taliban, tecavüzcü erkekleri saldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Afganistan’da kadınlar Taliban’ın baskılarını protesto eden eylemler düzenledi. Eyleme saldıran Taliban rejiminin, cezaevlerinden tecavüzcüleri saldığı öğrenildi.

4 Eylül günü Afganistan’ın başkenti Kabil’de eylem düzenleyen kadınlara Taliban güçleri saldırdı.

Taliban’ın uygulamalarını ve baskılarını protesto eden eylemcilerden 32 yaşındaki Tahmina amaçlarının, “Taliban’ın kadın haklarına saygı göstermesini talep etmek” olduğunu belirtti. Tahmina, üzerinde kara çarşaf olmasına rağmen bir Taliban üyesinin kendisine, “Evine geri dön. Türbanın uygun değil” dediğini aktardı. 

Taliban, tecavüzcü erkekleri saldı

Taliban güçlerinin Afganistan’ı ele geçirdiği günden beri kadınların çalışmaya gidemediğini ve hayatlarının tehlike altında olduğunu söyleyen hakim Nabila Monawary, Talibanların eline geçmemek için eşi ve çocuklarıyla her gün ev değiştirmek zorunda kaldığını aktardı.

Monawary, Taliban mensupları arasında kadınlara tecavüz eden kişilerin de bulunduğu, ayrıca tecavüzden tutuklu bulunan kişileri cezaevlerinden çıkardığını belirterek, “Mahkum edilmiş erkeklerin serbest bırakılması ile kadınların hayatlarının da tehlikede olduğunu” söyledi.

34 noktada eşzamanlı eylem

5 Eylül’de de Afganistan’ın 34 noktasında kadınlar eş zamanlı eylemler düzenledi. Taleplerin haykırıldığı eylemlerde kadınların kurulacak hükümette yer alması istendi.

Eğitim, yaşama katılım hakları konusunda da taleplerini dile getiren kadınların eylemine Taliban saldırdı. Kimi kadınların kafasına silahla vuruldu.

Geleceğimiz için buna izin vermeceğiz

Gazeteci Azita Nazimi, “25 yıl önce Taliban geldiğinde okula gitmeme engel olmuştu. Beş yıllık iktidarlarının ardından 25 yıl eğitim gördüm ve çok çalıştım. Geleceğimiz için buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.