Taliban'ın 'ılımlı' sözlerine aldanmayın

Dünya Haberleri —

Afganistan'da gazeteciler baskı görüyor, tehdit ediliyor

Afganistan'da gazeteciler baskı görüyor, tehdit ediliyor

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Afganistan’da Taliban’ın kamuoyu önünde yaptığı ‘ılımlı’ açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, birçok gazetecinin şiddet gördüğünü ve tehdit edildiğini belirtti.

 

Afganistan’ı ele geçiren cihatçı Taliban rejiminin kadınlara, muhaliflere ve gazetecilere yönelik baskıları hız kazanıyor. Meşruiyet kazanmak için kamuoyu önünde ‘ılımlı’ açıklama yapan Taliban’ın, gerçekte ise baskı ve zulüm uygulamalarını hızlıca devreye koyduğu yönünde haberler geliyor.

Kadınları eve kapatan, şeriat yasalarını uygulayan Taliban’ın diğer yandan gazetecilere yönelik tehdit ve şiddeti de yaygınlaşıyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Afganistan’daki gazetecilere resmi olmayan kurallar dayatıldığını ve sert kısıtlamalar getirildiğini belirtti.

RSF’nin sahadaki gazetecilerden elde ettiği bilgilere göre; nelerin yayınlanıp yayınlanmayacağını Taliban güçleri belirliyor. Birçok gazeteci tehdit almış ve şiddet görmüş durumda. Sakal bırakmaya ve geleneksel elbise giymeye zorlanan basın çalışanlarına “İslami kurallara uyduğunuz sürece özgürce çalışabilirsiniz” deniliyor. Birçok gazeteci bu baskı nedeniyle işini bırakmış durumda.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.