Tanklar iki kente daha girdi

Dünya Haberleri —

Gazze Şeridi'nde çatışmalar Foto: AFP

Gazze Şeridi'nde çatışmalar Foto: AFP

  • İsrail ve Hamas güçlerinin yakın mesafeden çatıştığı Cibaliye ve Han Yunus’ta sivillerin çatışma alanınından çıkması imkansız hale geliyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 17 bin 700 kişinin yaşamını yitirdi.

İsrail’in Hamas’ın merkezi olarak gördüğü iki bölge olan Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Kampı ve güneyindeki Han Yunus’ta ilerleme girişimi sonrasında çatışmalar yoğunlaştı. Sivil yaşamların hiçe sayıldığı çatışmalar evlerde ve sokak aralarında şiddetlenerek sürüyor.
İsrail ordusu ise, Cibaliye’de ‘Nahal Tugayı’ ile süren çatışmalarda tanklar ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) da dahil olmak üzere tüm teknolojiyi kullandığını duyurdu. Filistinli gruplar, İsrail ordusunun uzun süredir kampı kuşattığını ancak daha derine ilerlemesini engelleyen şiddetli bir direnişle karşı karşıya olduğunu anlattı.

18 bin ölü
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi. İsrail'in saldırılarında son 24 saatte 213 Filistinlinin öldürüldüğünü aktaran Kudra, 210 cenaze ile 2 bin 300 yaralının hastanelere sevk edildiğini söyledi.
Kudra, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye başta olmak üzere 36 sağlık personelini hala alıkoyduğuna dikkati çekti.
İsrail'in bilinçli olarak 132 sağlık kuruluşunu hedef aldığını, 22 hastane ve 46 sağlık merkezini hizmet dışı bıraktığını aktaran Kudra, İsrail'in sağlık sistemine yönelik saldırganlığının 295 sağlık personelinin ölümüne, yüzlercesinin de yaralanmasına yol açtığını söyledi.
Gazze Şeridi'ne sağlık desteği verilmesi çağrısında bulunan Kudra, yaralıları tahliye etmek için kullanılan mekanizmaların hala kısıtlı olduğunu ve yüzlerce yaralının ölüme terk edildiğini aktardı.

Batı Şeria’da gözaltılar
Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail güçlerinin Tubas, El-Halil, Beytullahim, Nablus, Ramallah ve Kudüs'te evleri bastığını duyurdu. İsrail güçleri, düzenlediği geniş çaplı gece baskınları sırasında işgal altındaki Batı Şeria'da 30 kişiyi gözaltına aldı.
İsrail güçlerinin, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te gözaltına aldığı Filistinli sayısı 3 bin 730'a ulaştı.

5 bin İsrail askeri yaralı
Kuzeydeki çatışmalara paralel olarak, güneydeki Han Yunus’ta da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda 5 asker ve subayın öldürüldüğünü bildirdi. Böylece kara savaşının başladığı 27 Ekim’den bu yana öldürülen İsrail subay ve askerlerinin sayısı 102’ye çıktı.
Yedioth Ahronoth gazetesi ise, savaşın başlangıcından bu yana 2 binden fazlası resmi olarak engelli olmak üzere, 5 binden fazla İsrail askerinin yaralandığını bildirdi.

Yüzde 25’i tamamen yıkıldı
Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Ziyara, Gazze Şeridi’ndeki kentsel alanların yüzde 25’ten fazlasının 7 Ekim’den bu yana haritadan tamamen silindiğini açıkladı. Kentsel alanların yıkılması ile göçmen pozisyonuna düşen insanların barınma ve yaşam alanları da ortadan kalkmış oldu. 
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Hudr, Gazze Şeridi’nin çocuklar için dünyada en tehlikeli yer olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau ise, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şunları yazdı;
“Gazze’de yeterli yiyecek yok. İnsanlar açlıktan ölüyor. Binlerce çaresiz ve aç insan yardım dağıtım merkezlerini dolduruyor. Kanun ve düzenin çökmesiyle anlamlı bir insani operasyon yapılması mümkün değil. Kış yaklaşırken Gazze vatandaşları sağlıksız barınaklarda ya da sokaklarda yaşıyor. Hastalar ve yeterli yiyecekleri yok.” GAZZE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.