Taşımalı seçmen de AKP’yi kurtaramayacak

  • Şirnex'te yerel seçim öncesi beldelere de asker-polis kaydırıldığını aktaran DEM Parti, “Taşıma da AKP’yi kurtaramayacak” dedi.  

AKP, 31 Mart yerel seçimlerinde sonuçları kendi lehine çevirmek için birçok il ve ilçeye asker, polis, korucu ve memur da kaydırıyor. AKP'nin hedefindeki kentlerden biri de Şirnex. AKP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi önümüzdeki seçimlerde de buradaki sonuçlara müdahale etmek istiyor. Şirnex merkez ile bağlı Elkê (Beytüşşebap) ve Qileban (Uludere) ilçeleri, yoğun asker ve polis kaydırılan yerlerden. 14 Mayıs 2023’teki seçimlerden hem sonra sadece Şirnex merkezde yüzde 14.52, Qileban'da yüzde 15.69 ve Elkê'de yüzde 6.11 oranında seçmen artışı yaşandı. Şirnex merkezde toplam 41 bin 841 seçmen bulunurken, bu sayı 5 ay içerisinde 8 bin 343 kişi artarak 50 bin 184’e çıktı. Konuya dair itirazlarını sürdüren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) il ve ilçe eşbaşkanları, MA’dan Zeynep Durgut’a konuştu. 

Beldelere de kaydırıldı

DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, bu yöntemlerle halkın iradesine ipotek koymak istendiğini belirterek, il ve ilçelerin yanı sıra beldelerde de benzer uygulamaların devrede olduğunu söyledi. Güngen, "Tilqebîn, Deştadarê ve Ereban gibi beldelerimizde de ciddi bir kaydırma var. Tespit ettiğimiz adresler üzerine itirazlarımız var. Ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. 

Bir devlet stratejisidir

Devletin Şirnex'i "asimilasyon laboratuvarı" olarak kullanmak istediğini kaydeden Güngen, "Cumhurbaşkanı ‘Ben İstanbul'u kaybettim ama Şırnak'ı kazandım’ diyordu. Kürtlerin tarihinde Botan bölgesi her zaman diline, kültürüne ve iradesine sahip çıkmıştır. Botan mücadelenin kalbidir. Bu yüzden burası devlet için önemli. Mücadeleyi bu şekilde yok etmek istiyorlar. Şirnex üzerinde ideolojik bir politika yürütüyorlar. Şirnex halkının iradesine müdahale ediyorlar, ancak Şirnex kendi iradesine sahip çıkacak. Onları hileleri bile kurtaramayacak. Halkımız oyuna ve iradesine sahip çıksın. Kazanacağız, Şirnex bizimdir" şeklinde konuştu.  

Bir binada 957 seçmen

DEM Parti Qileban İlçe Eşbaşkanı Gulistan Yaman, binlerce asker, korucu ve polisin ilçe merkezine kaydının yapıldığını söyledi. Buna karşı itirazlarının sürdüğünü aktaran Yaman, ilçe merkezindeki Kale Sokak'da bulunan 13 numaralı binada 957 seçmenin kaydedildiğine dikkat çekti. Yaman, şunları ifade etti: ”Bunun dünyada başka bir örneği yok. İlçede köylerin nüfusu bile bu kadar değil. Biz alanlardayız, halkımız moralli ve kazanacağız. Her ne kadar dışarıdan taşımalı oylar getirilmiş olsa da bizler belediyemizi geri alacağız ve bundan kuşkumuz yok. Bu noktada kadınlar ve gençlere büyük iş düşüyor.”

DEM Parti Hezex İlçe Eşbaşkanı Adnan Bel ise  "Herkes hilelerin farkında olmalı. Halk kayyumlardan bıktı ve bu yüzden bir an önce oy verip belediyesini geri almak istiyor. Her bir oy bizim için önemli. Şehirlerimizin kaderini bir oy ile değiştirebiliriz" dedi. ŞIRNAK

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.