Taşınmazlarının onarım parası belediyeden

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Amed Büyükşehir Belediyesi kayyumu şimdi de Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olan 25 köşk, konak ve tarihi binanın yüz milyonlarca lirayı aşan onarım ve restorasyon parasını Belediye bütçesinden karşılıyor. Bütçenin yetersiz kalması durumunda, Belediye ödenecek para için İlbank A.Ş’ye borçlandırılıyor.

YILMAZ KAYA/AMED

İki dönemdir kayyumlar tarafından yönetilen Amed Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin büyük kısmı Valilik ve kamu kurumlarının yaptıkları harcamalara ayrılıyor. Bir önceki kayyum Münir Karaloğlu tarafından başlatılan, şimdiki kayyum Ali İhsan Su tarafından devam edilen "Surlarda Diriliş" projesi adı altında Surların onarım ve restorasyonu için yüz milyonlarca lira para Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılandı. Etaplar halinde iki yıldır devam eden Surların onarım ve restorasyon çalışması halen sürüyor. Yine kayyumlar döneminde her yıl Valilik tarafından düzenlenen onlarca konser, festival, konferans, seminerlerin parası da Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden karşılanmaya devam ediyor.

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan tarihi köşk, konak ve binaların onarım ve restorasyon parasının büyük bir kısmının da Belediye bütçesinden karşılandığı öğrenildi. Yüz milyonlarca lira harcanarak yapılan onarım çalışmalarının bir kısmı tamamlanırken, halen onarım devam eden köşk ve konaklar da bulunuyor. Sur ilçesinde öz yönetim direnişi sürecinde Cemal Yılmaz, Hasırlı ve Savaş mahallelerinde hasar gören 25 tarihi binanın onarım ve restorasyon parası Belediye tarafından karşılanıyor.  Sur'da harabe halinde bulunan ve yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde olan yaklaşık 20 kadar tarihi binanın onarım ihalesinin de 31 Mart yerel seçimlerinden önce yapılması planlanıyor. 

 

 

Belediye İlbank A.Ş'ye borçlandırılıyor

Üç yıldan fazla bir süredir devam eden tarihi köşk, konak ve binaların onarımları için gereken para Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yetersiz olmasından kaynaklı olarak karşılanamayınca, Belediye borçlandırıldı. Onarım ve restorasyonlar için gerekli olan paranın büyük bir kısmı, görevi mahalli müşterek hizmetlere ilişkin projeler geliştirmek, danışmanlık ve denetim hizmeti vermek, merkezi hükümetin mahalli idarelere her türlü kaynak transferine aracılık etmek olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan İlbank A.Ş'den borç alınarak karşılandı. Yapılan yerel seçimlerde Belediyeye gelecek yeni yönetim İlbank A.Ş'ye bu borcu ödemek zorunda.

 

Müftülüğe verilene DİKASUM binası

 

Seçim öncesi taşınmazlar devrediliyor

Amed Büyükşehir kayyumu atandığı günden bu yana Belediyeye ait birçok taşınmazı kamu kurumlarına aktarmıştı. Diyarbakır Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) Sûr İlçe Müftülüğü’ne, Zarokîstan Diyanet İl Müdürlüğü’ne devredilmişti. Yerel seçimler öncesinde ise 19 milyon 836 bin TL masraf yapılan Devegeçidi Piknik Alanı bedelsiz olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Şehzadeler Konağı yine bedelsiz olarak İl Gençlik Müdürlüğü’ne, 5 milyon harcama yapılan Hewsel bahçelerinin üst kısmında kalan Fiskaya bölgesindeki tarihi değirmen ise yıllık 153 bin TL’ye 10 yıllığına özel şahsa kiralandı.

 

 

Araziler satılıyor

Amed kayyumu, daha önce mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan yüzlerce dönüm araziyi de satışa çıkarırken, en son Sûr ilçesi sınırlarında bulunan biri ticari diğeri konut alanı olarak belirlenen iki araziyi; ticari alan için 18 milyon 847 bin 200 TL, konut alanı için ise 103 milyon 796 bin 760 TL muhammen bedel ile ihaleye çıkardı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.