Tatilde sınırdışı kabusu

Dünya Haberleri —

  • İngiltere'de sığınmacı statüsünde yaşayan bir Rusya vatandaşı, İtalya’da tatilden dönüşü sırasında tutuklandı ve Rusya’ya sınırdışı edilmek istendi. İşlem son anda mahkeme kararıyla durduruldu. 

 

Güvenlik nedeniyle adı açıklanamayan 50 yaşındaki insan hakları aktivisti, 23 Ağustos Çarşamba günü eşi ve dokuz yaşındaki oğluyla birlikte İngiltere'ye dönmek üzere İtalya’nın Palermo şehrinde uçağa bineceği anda gözaltına alındı. 

Rusya İçişleri Bakanlığı'nın 2017 yılında çıkarttığı bir yakalama emrine dayanılarak Rusya'ya iade edilmekle tehdit edilen sığınmacı Sicilya'nın Pagliarelli cezaevine götürüldü.

Konuyla ilgili olarak İngiliz elçilik yetkilileriyle temasa geçen sığınmacının yakınlarına, mülteci statüsüne sahip Birleşik Krallık sakinlerine yardım edemeyecekleri, sadece İngiliz vatandaşlarına yardım edebilecekleri söylendi.

Pazartesi günü mahkeme karşısına çıkartılan sığınmacının iade işlemleri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin dahli ile durduruldu. 

UNHCR mahkemeye yaptığı açıklamada, adama "İngiliz makamları tarafından mülteci statüsü verildiğini" ve bu statü nedeniyle kendisinin sınır dışı edilemeyeceğini belirtti.

Mahkeme sonrasında Rus sığınmacı serbest bırakıldı. 

Uzmanlar sığınmacılara verilen seyahat belgeleriyle yabanı ülkelere gidiş imkanı bulunduğunu ancak özellikle ciddi kovuşturmalara konu olan kişilerin dikkatli davranması gerektiğini belirtiyor.   LONDRA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.