Tecavüzcü koruculara ‘iyi hal’ indirimi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında karakol komutanı ve korucuların olduğu 8 kişiye çocuğa tecavüz davasında 13 yıl sonra ‘iyi hal’den ceza indiriminde bulundu. Yaşamı kararan çocuk ise 70 yaşındaki bir erkekle "evlendirildi." Şu anda davadan tutuklu sanık yok, verilen cezanın ise nasıl uygulanacağı belirsiz.

Amed’in (Diyarbakır) Egîl (Eğil) ilçesinde 2009 yılında aralarında Eğil Jandarma Komutanı M.Y ve 3 korucunun da olduğu 8 kişinin sistematik tecavüzüne uğrayan Z.M (16) davasında koruculara ‘iyi hal’ indirimi uygulandı.

Bir yerel site olan Amida Haber’de yayınlanan habere göre Amed’in Egîl İlçesi’ne bağlı Bahşiler Köyü’nde 2009 yılında babası da korucu olan ortaokul birinci sınıf öğrenci Z.M adlı çocuk okulda korucu F.B’nin tecavüzüne uğradı. Z.M’nin ismi tecavüz davasının 8 sanığı arasında kısa sürede yayıldı. Tehdit ve baskılarla kız çocuğu bir buçuk yıl boyunca sistematik olarak taciz ve tecavüze uğradı.

Hamile kalınca olay ortaya çıktı

Z.M., tecavüz sonucu hamile kalınca olay ortaya çıktı. Şikayet üzerine Z.M, Kadın Sığınma Evi’ne gönderildi. Olaya ilişkin Eğil Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Ancak dosya 3 yıl burada bekletildi.Başsavcının değişmesi ile dosya, Diyarbakır’a gönderildi. Korucular F.B., F.M., İ. M., minibüs şoförü H.M, hastanede temizlikçi olarak çalışan H.M, köyde yaşayan M.T hakkında “çocuğa cinsel istismar” iddiasıyla 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Eğil İlçe Jandarma Komutanı M.Y ile korucu A.M hakkında ise “cinsel taciz” iddiasıyla dava açıldı. 2 sanık hakkında 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Haklarında 15 yıl hapis istemiyle dava açılan 8 sanık, Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir süre sonra  serbest bırakıldı.

Z.M, 70 yaşındaki bir adama verildi

Psikolojisi alt-üst olan Z.M, 70 yaşındaki bir erkekle evlendirilerek başka bir köye gönderildi. Korucu olan babasının silahına el konuldu. Köyde çıkan bir kavgada Z.M’nin ağabeyi de ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Sanıklara ‘iyi hal’ indirimi

Sanıkların Yargıtay’a götürdüğü davada, Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi karar verdi. 24 Kasım’da çıkan karara göre, sanıklar F.B, H.M, F.M, H.M, İ.M, , M.T.’ye 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, skandal bir karar imza attı. Kadın cinayetleri ve tecavüz davalarında, kadın örgütlerinin yıllardır karşı çıktığı TCK’nın 62’inci maddesi bu davada da uygulandı. Mahkeme, “sanıkların olumlu davranışları ve cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkilerini” göz önünde bulundurarak, cezayı 6’da bir oranında düşürdü. Sanıklara 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Karakol komutanına 2 yıl 6 ay ceza

Mahkeme, tecavüz olayının gerçekleştiği dönemde Eğil İlçe Jandarma Komutanı olan M.Y’ye de “cinsel tacizden” 3 yıl hapis verdi. Diyarbakır 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise M.Y’ye  “iyi hal” indirimi uygulayarak, cezasını 2 yıl 6 aya düşürdü.

Davada tutuklu hiç kimse yok. Cezanın nasıl infaz edileceği de bilinmiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.