Tecride 6 aylık kılıf daha

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan ve 27 aydır kendisinden haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yeni bir aile ve avukat görüş yasağı getirildi.

 

MEHMET ASLAN - MA/İSTANBUL

Uluslararası Komplo'yla Türkiye’ye teslim edildiği 15 Şubat 1999'dan beri İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan 25 Mart 2021'den beri haber alınamıyor. 

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının müvekkilleri Öcalan ile görüşmek için yaptığı başvurular, ya yanıtsız bırakılıyor ya da “disiplin cezaları” gerekçesiyle engelleniyor. Avukatlar, aile görüş yasağına karşı en son 23 Aralık 2022’de Bursa 2. İnfaz Hakimliğine başvurdu. Avukatların başvurusu, üç aylık aile görüş yasağı nedeniyle 3 Ocak 2023’te reddedildi. Ret kararının içeriğine dair avukatlarla herhangi bir bilgi paylaşılmazken, sadece “disiplin cezası” olduğu bildirildi. Avukatlar, kararın kaldırılması için 10 Ocak’ta Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. Mahkeme, aynı gün herhangi bir gerekçe göstermeden avukatların itirazını reddetti.

Yeni aile görüşü yasağı

Avukatlar, 6 Şubat’ta Mereş merkezli meydana gelen ve birçok ili etkileyen deprem nedeniyle bir kez daha avukat ve aile görüşmesinin yapılması için başvuruda bulundu. Avukatlar, İmralı’da tutulan Öcalan ile diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş hakkında 21 Aralık 2022'de üç ay süreyle olmak üzere ziyaretçi yasağının verildiğini ve söz konusu yasağın 10 Ocak 2023'te kesinleştiğini öğrendi. Avukatlar, buna rağmen haftada iki kez avukat görüşü için, bir kez de aile görüşü için başvurularını sürdürdü. 

Avukatlar, 6 Nisan 2023’te Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmarlı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne ayrı ayrı başvurular yaptı. Başvuruların havale edildiği Bursa 1. İnfaz Hakimliği, 12 Nisan’da görüşme başvurusu ve itirazları reddetti. Hakimlik, bir önceki yasak kararı bitmemiş olmasına rağmen İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nin 15 Mart’ta yeni bir ziyaretçi yasağı kararı aldığını, kararın 30 Mart’ta kesinleştiğini, bu nedenle görüşme başvurusunu reddettiğini tebliğ etti. 

Avukatlar, 14 Nisan’da kararı Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, itirazı 30 Nisan’da reddetti ve karar kesinleşti. Bununla birlikte Öcalan hakkında yeni bir aile görüş yasağı getirilmiş oldu.

Yeni avukat görüşü yasağı

Öcalan’ın avukatları ile görüştürülmesine karşı alınan ve 27 Ekim 2022’de kesinleşen yasak kararı sona ermesine rağmen ne savcılık ne de cezaevi idaresine yapılan başvurulara yanıt veriliyordu. Avukatlar, avukat görüşü için 27 Nisan 2023’te Bursa İnfaz Hakimliğine başvuruda bulundu. Hakimlik başvuruya yanıt vermedi. Hakimlik yerine Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından avukatlara tebliğde bulunuldu. Tebliğde, Bursa 3. Ceza Mahkemesi’nin 26 Nisan’da aldığı karara yer verildi. Tebliğdeki kararda, Öcalan'a yeni bir 6 aylık görüşme yasağı getirildiğine dain karar alındığını ifade edildi.  

Avukatların söz konusu yasaklara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunduğu öğrenildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.