Tecride karşı bedenini ateşe verdi

Veysi Taş

Veysi Taş

  • Artuklu ilçesinde gece bekçiliği yaptığı Küçük Sanayi Sitesi'nde bedenini ateşe vererek yaşamına son veren eski tutsak Veysi Taş, eylemi öncesi çektiği videoda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı bedenini ateşe verdiğini söyledi. 

12 Eylül askeri darbesi sırasında Amed'deki zindanda büyük işkencelerden geçen ve 6 ay önce ikinci defa girdiği cezaevinden tahliye edilen Veysi Taş’ın, Öcalan üzerindeki tecride karşı bedenini ateşe verdiği ortaya çıktı. Veysi Taş, bedenini ateşe vermeden önce çektiği ve Whatsapp’ta paylaştığı videoda bedenini ateşe verme nedenini anlattı.

Mêrdîn’in Artûklu ilçesine bağlı İstasyon Mahallesi’ndeki Küçük Sanayi Sitesi'nde bekçilik yapan "Bubo" lakabıyla tanınan Veysi Taş (65) önceki gece bedenini ateşe verdi. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralı halde Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Taş, tedavi altına alındı, ancak yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. 

Bu gece bedenimi ateşe vereceğim

Taş, eylemi öncesi çektiği videoda şunları dile getirdi: “Musa’nın (Anter) dediği gibi bu davanın hem tanığıyım hem de sanığıyım. Benim onun kadar olmasa da ömrüm bu davada geçti. 10 yıldır davadan çekilmiş durumdayım. 10 yıldır tek başıma ayaklarımın üzerinde durmaya çalışıyorum. Ömrüm de geçti. Bu yüzden bu gece bedenimi ateşe vereceğim. İmralı tecridini protesto edeceğim. Bundan başka amacım ve gayem yok. Burada benim çocuklarım, yeğenlerim, kardeşlerim emin olsun. Onlardan bir isteğim var, emin olsunlar; ben oradaki, diğer taraftaki insanlar için canımı feda etmiyorum. Ben öyle basit bir insan değilim. Ben bu yolda canımı feda ediyorum. Ben Kurdistan’ın başkanı için canımı feda ediyorum. Çünkü benim ömrüm bu davada geçti. 10 senedir bu davadan koptum. Ne yaparsam yapayım bu yıllar içinde yaşımın da geçmesiyle sessizleştim, bir şey yapamadım. Çünkü ömrüm bu dava içinde geçti. Yaşlandığım için bir şey yapamıyorum. Önderlik düşünün ki, 22 yıldır… Yanlış anlaşılmasın. Benim kimseye karşı kinim öfkem yok. Kürt halkına çağrıda bulunuyorum. Birbirinizi tutun. Bundan başka hiçbir şeyin bize faydası yok. Dediğim gibi 12 Eylül 1980’de Amed'deki zindanda tutuldum.

Hepiniz hoşça kalın

Ben kendi şahsımda bu eylemi bu gece gerçekleştiriyorum. Bu eylemim, Kurdistan’ın başkanı Abdullah Öcalan içindir. 22 aydır tecrit altında. Ben bu tecridi lanetliyorum. Biz Kürtler burada başkanımıza sahip çıkmalıyız. Yoksa bu yolda hepimiz tel tek yok ediliriz. Kendi içimizde dağılırız. İsteğim Kürt gençlerinden, Kürt kadınlarından budur; hepinizin gözlerinden öpüyorum. Hepiniz hoşça kalın. Şehitler kervanı beni bekliyor. Xelef Kavri, başlangıç zamanından benim yoldaşımdı. Dörtler, Ferhat Kurtay beni bekliyor. Ben başım dik bir şekilde eylemimi gerçekleştireceğim. Ne kadar torunum, çocuklarım varsa hepsi gönlümde. Hepsini seviyorum, öpüyorum. Kardeşlerim iyi olsun. Torunlarıma, çocuklarıma sahip çıksınlar, yardımcı olsunlar. Sizden isteğim budur. 

Arkamdan ağlamayın

Kızlarım babanız şerefli bir insandır. Babanız sizin başınıza hiçbir zaman kötü bir şey getirmedi. Para, mal, mülk bir şey değildir. Hepsi ölümle gidecek. Hepimiz bu yolda gideceğiz. İnsan şerefliyse, insanlık yolundaysa, vatan yolundaysa en güzel şey budur. Yaşamda, yaşam ne kadar güzelse ölüm de öyledir. Sen yaşamını bilmiyorsan ölümünü de bilemezsin… Gelinim, çocuklarım, yeğenlerim, arkamdan ağlamayın. Arkamdan zılgıtlar çekin, çünkü şeref ve namus yolunu size açtım. 

Gülerek gidiyorum

Benim zamanım tamam. Hepinizi öpüyorum. Kendinize iyi bakın. Gülerek gidiyorum. Ben aşk ve kendi irademle gidiyorum. Baskı altında gitmiyorum. Kimse yanlış anlamasın. Bu eylem, siyasi bir eylemdir. Önderliğimiz içindir. Ben bunu anlamanızı istiyorum. Silho, çocuklarıma sahip çık. Haydi, kendinize iyi bakın. İyi akşamlar. Kimde hakkım varsa helal olsun. Onlara da helal etsin. Onlar da iyi yolda olsun. İyi olun. Kimse yanlış anlamasın. Başka işler için bu eylemi yapmıyorum. Yanlış anlamayın. Herkesle kardeşçe ve yoldaşça yürüyün. İyi akşamlar. Hepinizin gözlerinden öpüyorum. Hepinize yaşamınızda başarılar diliyorum.” MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.