Tecrit için bir yasak daha

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Tecrit altında tutulan ve bir yıldır hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmemesi için verilen 6 aylık yasağın süresi dolmadan 6 aylık yasak daha getirildi. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’a, henüz verilen avukat görüş yasağının süresi dolmadan 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağı daha verildi. 

Öcalan’a 12 Ekim 2021'de Bursa İnfaz Hakimliği tarafından 6 aylık avukat görüş yasağı verilmişti. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, bu yasak kararını ise 22 Kasım'da "derhal görüşme" talebiyle Bursa İnfaz Hakimliğine yaptıkları başvuruya verilen yanıt sonucu öğrenebilmişti. 12 Ekim’de verilen avukat görüş yasağı, 22 Nisan’da sona erdi. Yasak süresinin dolması üzerine avukatlar, müvekkilleri ile görüşmek için yaptıkları başvurulara herhangi bir yanıt alamadı. Bunun üzerine avukatlar 29 Nisan günü bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliğine başvuruda bulundu. Hakimlik, 13 Nisan'da verilen 6 aylık yeni bir avukat görüş yasağının olduğu öne sürerek başvuruyu reddeti, ancak gerekçesi hakkında avukatlara herhangi bir bilgi vermedi. Avukatlar, 6 Mayıs'ta Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvururak yasak kararına itiraz etti.

İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı da 3 Şubat 2022'de Öcalan hakkında üç ay aile ziyaretinden yoksun bırakılma kararı vermiş ve bu karar 21 Şubat’ta kesinleşmişti. Avukatlar disiplin cezası kararını  28 Mart’ta Bursa İnfaz Hakimliğine aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılması talebiyle yaptıkları başvurunun reddedilmesi üzerine öğrenebildi.

Öcalan, kardeşi Mehmet Öcalan ile en son 25 Mart 2021'de 4-5 dakikanın ardından kesilen bir terefon görüşmesi yapabildi. Avukatlarıyla ise en son 7 Ağustos 2019'a görüşebildi. Öcalan ve İmralı'daki diğer tutsaklardan 25 Mart 2021'den beri hiçbir bilgi alınamıyor, iletişim imkanı sağlanmıyor.   MA/İSTANBUL

 

Öcalan sorusuyla tahliye edilmedi

İHD yöneticisi Ercan Yılmaz

İHD yöneticisi Ercan Yılmaz, Oltu Cezaevi’nde “Abdullah Öcalan sizin için ne ifade ediyor” sorusuna yanıt veren tutsağın tahliyesinin üç ay ertelendiğini söyledi. 

İHD Amed Şubesi, Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi, Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi, Dumlu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi ve Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklarla görüşerek hazırladığı raporu 29 Nisan’da açıkladı. İHD Amed Şubesi Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Ercan Yılmaz, F ve S tiplerinde tecrit koşulları ağırlaştırıldığını belirterek, yaklaşık bir yıldır tek kişilik odalarda tutulanlarla görüştüklerini söyledi. Yılmaz, “İnfaz Kanunu’nda cezası ağır olan tutsakların tek başına tekli odada tutulması var ama Iğdır S Tipi Cezaevi’nde böyle bir ayrım yok ve tekli odalarda tutulanların hiçbiri hükümlü değil. Bu da yetmezmiş gibi gardiyanlar akşam saat 10.00’dan sabah 06.00’ya kadar saat başı koğuşların ışığını açıp tutsakları kontrol ediyor” şeklinde konuştu. 

Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sevgi İlboğa'nın “iyi hal” kararı olmasına rağmen tahliyesinin üç ay ertelendiğini anlatan Yılmaz, şunları paylaştı: “İdari ve Gözlem Kurulu, ‘iyi hal’ raporu verirken İlboğa’ya ‘Abdullah Öcalan sizin için ne ifade ediyor?’, ‘Neden siyasi koğuşta kalıyorsunuz?’, ‘Pişman mısınız’ gibi sorular sorarak suç işliyor.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.