Tecrit için yeni ceza

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  • CPT’nin İmralı ziyareti öncesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yeni bir disiplin cezası verildiği ortaya çıktı. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 18 ayı aşkındır haber alınamıyor. Avukat ve ailelerin her hafta düzenli yaptıkları görüş başvuruları, “disiplin cezaları” ve “görüş yasağı” gerekçeleriyle engelleniyor. Söz konusu engellere bir yenisi daha eklendi. Öcalan ve diğer tutsaklara üç aylık yeni bir disiplin cezası verildiği öğrenildi. 

Başvuru reddedildi

İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında Mayıs'ta verilen üç aylık aile görüş yasağı 15 Eylül’de sona erdi. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, yasağın sona ermesi sonrası 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına görüş başvurusu yaptı. Başvuruya herhangi bir yanıt verilmedi. Avukatlar, bunun üzerine 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne başvuruda bulunarak, aile görüşünün yapılmasını talep etti. Avukatlar, varsa bir disiplin cezası buna itiraz ettiklerini ve dosyadaki karar örneklerinin taraflarına verilmesini de talep etti. Bursa İnfaz Hakimliği, 5 Ekim'de yapılan başvuruyu reddetti.  

Aile görüşüne engel

Hakimliğin ret gerekçesinde, Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de verilen üç aylık disiplin cezasının 28 Eylül’de kesinleştiği ileri sürüldü. Hakimlik, yeni disiplin cezasını gerekçe göstererek, üç aylık aile görüş yasağının olduğunu avukatlara bildirdi. Söz konusu cezalara karşı Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının yaptıkları itiraz ise dikkate alınmadı. 

CPT ziyaretinden önce

Disiplin cezasının, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı Cezaevi ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti. CPT, 3 Ekim'de yaptığı açıklamayla 20-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret ettiğini duyurdu. CPT'nin açıklamasında, Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım'ın tutulduğu İmralı Cezaevi’nin de ziyaret edildiği aktarıldı. Ancak ziyaretin detaylarına dair bir bilgi notu paylaşılmadı. 

12. disiplin cezası

Son görüş yasağı, 2018'den bu yana aile görüşlerinin önüne engel olarak konulan 12. disiplin cezası oldu. Bugüne kadar verilen disiplin cezalarının gerekçeleri avukatlara bildirilmedi ve itiraz süresi dolduktan sonra avukatlara yanıt verildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.