Tecrit, Kürt sorununu büyütüyor

Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz

Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz

  •  Kürt sorununun çözümü ve barışta önemli bir aktör olan Öcalan’a karşı 24 yıldır evrensel hukuka aykırı bir hukukun işletildiğini söyleyen Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, “En temel insan haklarından mahrum. Bunun böyle olması Kürt sorununu büyütüyor” dedi.

 

KCK'nin eylemsizlik kararını kıymetli bulduğunu belirten Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, barış için en küçük fırsatın sonuna kadar değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerin yaşandığı bir süreçte 14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere gidiliyor. Enflasyonunun günden güne sokağa yansıdığı, alım gücünün düştüğü bir ortamda siyasi operasyonlarla başta Kürtler olmak üzere muhaliflerin sesi kısılmak isteniyor. Özellikle 6 Şubat'taki depremlerin ardından 11 ilde yaşanan yıkım ve on binlerce yurttaşın ölümü, yaşanan krizlerin toplumsal boyutunu da gözler önüne serdi. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, depremler sonrası halkın yaralarını sarması için eylemsizlik kararı aldı. KCK, daha sonra bu kararı 14 Mayıs’ta seçim sonuna kadar uzattığını duyurdu. Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı da bu karara uyuyor, ancak Türk ordusunun saldırıları devam ediyor. 

Eylemsizlik kararının önemi ve AKP-MHP iktidarının tavrı ile askeri, siyasi ve toplumsal kriz üzerine MA’dan Semra Turan ve Tolga Güney’e konuşan Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Türkiye’de bir çöküş sürecinin yaşandığını söyledi. Tahmaz, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, çöküş sürecinden çıkışın olup olmayacağının görüleceğini belirtti. Tahmaz, “Şu anda ülkeyi yöneten Cumhur İttifakı kadın haklarını ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi vaat ediyor. Kadın düşmanı, kadınların kazanımlarını ortadan kaldıracak. Bunu da aileyi koruma gerekçesiyle yapıyor. Bu, bence Türkiye'nin çürümekte ve çöküşün eşiğinde olduğunu göstermesi açısından yeterlidir” dedi.

 Farklılıklarla bir arada yaşama

Cumhur ve Millet ittifaklarının köklü sorunlara çözüm bulma konusunda sorunlu olduğunu kaydeden Tahmaz,  ‘yeni Türkiye nasıl olmalı?’ sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bizim kafamızdaki yeni Türkiye, esas olarak demokrasinin kurumlarıyla evrensel ölçüde yerleştiği, işlediği, çoğulcu bir parlamenter sistem olmalı. Cumhuriyetin kurucu felsefesinin, kurumsal yapısının sorgulandığı yeni bir ülkenin inşa edilmesi. Türkiye çok kültürlü, dilli, inançlı bir toplum. O zaman yeni Cumhuriyet bu yapıların farklılıklarla bir arada yaşam modelini kurmalı.” 

Barış için en küçük fırsat

Tahmaz, yaklaşık bir yıldır Kürt sorunun çözüm yolunun ne olacağı tartışmasının yaşandığını belirterek, “Hiçbir şey barıştan daha kıymetli değil, barış için en küçük fırsatı sonuna kadar değerlendirmeliyiz. Bunun nasıl gelişeceğine ilişkin önce müzakere zemini kurulması gerekir. Bu nedenle Kılıçdaroğlu, HDP görüşmesinde ifade edilen düşüncelerin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Yeni bir yüzyıl açılıyor. Burada CHP'nin Cumhuriyetin kurucusu olduğu için böyle bir şey beklenmeyeceğini düşünmek yanlış olur. Kürt meselesi Ortadoğu'nun bir sorunu. Bütün ülkelerin de çıkar hesapları var. Böyle büyük bir sorunda yol almaya çalışıyoruz. Kürtlere cehennemin zifiri karanlığı yaşatılıyor ama tüm Türkiye cehennemi yaşıyor" şeklinde konuştu.

Eylemsizlik kararı önemli

KCK'nin aldığı eylemsizlik kararını da değerlendiren Tahmaz, şunları ifade etti: "KCK'nin aldığı eylemsizlik kararının muhalefetin işini kolaylaştırdığını düşünüyorum. İnsanların öldüğü, çatışmaların yaşandığı ortamda seçime gitmek hiç kimsenin işine yaramaz. Bu karar, her ne kadar konuşulmuyor olsa da fark etmesi gerekenlerin farkında olduğunu düşünüyorum. Kürtlerin seçimlerde göstereceği tutumun ne kadar belirleyici olacağı açısından da eylemsizlik kararı önemli bir faktör olacak. Barış Vakfı olarak bir saat bile silahların susmasını değerli buluyoruz. Seçim dönemlerinde bu daha önemli oluyor." 

Tecrit, sorunu büyütüyor

Kürt sorununun çözümü ve barışta önemli bir aktör olan Abdullah Öcalan’a karşı 24 yıldır evrensel hukuka aykırı bir hukukun işletildiğini söyleyen Tahmaz, “En temel insan haklarından mahrum. Bunun akla, mantığa uyan hiçbir yanı ve izahı olamaz. Bunun böyle olması Kürt sorununu büyütüyor. Devlet hala bunun farkında değil” dedi.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.