Tecriti kırmalıyız

  • İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve artan hak ihlallerinin son bulması amacıyla 27 Kasım 2020’de cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemleri 137. gününde. Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde 3 kez dönüşümlü açlık grevine giren Elif Kardağı’nın babası Arafat Kardağı, toplumun da tecrit altında olduğunu söyleyerek, “Tecrit kırılmalıdır” dedi. 

Öğrenciyken tutuklandı

Kızının 3 yıl önce öğrenci olduğu dönemde tutuklandığını ve 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını belirten baba Arafat Kardağı, kızı Elif’in 3 kez dönüşümlü açlık grevi eylemine katıldığını aktardı. Kardağı, Öcalan ile yapılan ve sadece 4 dakika süren telefon görüşmesini protesto eden kızının da en son yaptığı telefon görüşmesini 4 dakika gerçekleştirdiğini söyledi. 

90 gün açlık grevine katıldım 

Açlık grevleriyle ilgili endişelerini dile getiren Kardağı, şunları söyledi: “Açlık grevi eylemlerinin dönüşümsüz olma ihtimalinin olduğunu biliyoruz. Ben de 2010 yılında yapılan açlık grevine 90 gün katılmıştım. Ancak bu açlık grevi geçmiş yıllarda yapılan grevlere benzemiyor. Bir telefonla geri dönülecek gibi değildir. Devlet bunu çok iyi görmelidir. Asıl mesele tecridin kırılmasıdır. Bunun için bu haklı talepler karşılanmalı, adımlar atılmalıdır. Yoksa çok büyük felaketler yaşanacaktır” uyarısında bulundu. 

Toplum tecrit altında tutuluyor 

Tecridin hukuksuz olduğunun altını çizen Kardağı, Öcalan’ın diğer tutuklular gibi haklarının tanınması gerektiğini belirtti. Başta avukat ve telefon hakkı olmak üzere tecridin tüm uygulamalarının ortadan kaldırılması çağrısında bulunan Kardağı, “Aslında Öcalan şahsında şuan toplum tecrit altında tutuluyor. Toplum açık bir cezaevine dönüştürülmüş durumda. İnsanlar ölülerini toprağa dahi veremiyor. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu toplum üzerinde var olan tecridin sadece bir örneğidir. Tecrit politikaları çözümü getirmeyecektir. Yıllardır uygulanan politikalar nasıl ki cevap olamamışsa bu tecrit de öyle olacaktır. Ekonomi, siyasi sorunlarının tüm nedenleri tecrit politikasıdır. İnsanlar endişeli ve korkuyorlar. ‘Yarın ne olacak’ diye düşünüyor insanlar” diye konuştu. 

 Cezaevlerinden ölüm haberlerinin gelmesinin en büyük endişeleri olduğunu dile getiren Kardağı, “Öcalan’ın bir an önce avukatlarıyla görüştürülmesi gerekiyor. Ancak bu yolla açlık grevleri durdurulabilir” diye seslendi.  MUŞ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.