Tehdit sonrası katledildi

  • Ovacık’ta katledilen Seyit Rıza’nın torunu Murat Yıldız’ın, katledilmeden takip edildiği ve öncesinde de ”iş birliği” yapmadığı için askerler tarafından tehdit edildiği ortaya çıktı. 

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Kilmer (Aşağıtorunoba) köyünde yaşayan ve 7 Mayıs’ta hayvanlarına barınak yapmak için aracıyla evden ayrılan Seyit Rıza’nın üçüncü kuşak torunu Murat Yıldız’ın akıbetinden dün de net bilgi alınamadı. Yıldız’ın, Aşkirik (Ağaçpınar) köyü kırsalında Türk ordusu tarafından yapılan hava bombardımanında katledildiği belirtiliyor. Ovacık İlçe Jandarma Komutanlığı’nın Yıldız’ın ailesini çağırarak, Malatya Adli Tıp Kurumu’nda DNA testi vermesini istemesi de bu iddiayı güçlendiriyor. 

Aile Malatya’ya gitti

 Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı açıklamada Ovacık kırsalındaki bombardımanda üç gerillanın ”öldürüldüğünü” iddia etti. Yıldız’ın ailesi ise DNA testi vermek için Malatya’ya gitti. Yıldız’ın babası Mazlum Yıldız, dün öğle saatleriyle itibarıyla herhangi bir gelişmenin olmadığını belirterek, savcılık işlemlerinin sona ermesi sonrası hastanede DNA testi için kan vereceklerini aktardı.  

Köylüler konuştu

 MA’nın görüştüğü Ağaçpınar köyü sakinleri, 7 Mayıs’ta askerlerin yolda kimlik kontrolü yaptığını ve telefon üzerinden köy muhtarına kimsenin hayvanlarını dışarı çıkarmaması ve köye girmemesini istediğini aktardı. Yurttaşlar, “Bir tek Murat’ı köye alıyorlar. Murat’ı takip eden araç bir süre sonra geri dönüyor. Daha sonra da olay yaşandı” dedi. 

Polat’ın evine baskın

 Yurttaşlar, olayın yaşandığı gün askerlerin Ağaçpınar’ın yakınlarında bulunan Ağdat köyünde Yıldız ile akrabalığı bulunan Seyit Rıza’nın torunu Zeliha Polat’ın evine de baskın düzenlediğini aktardı. Yurttaşlar, şu bilgileri paylaştı: ”O gün Zeliha Polat’ın evine ‘rehine var’ diye gidiliyor. Muhtara ‘gelin evde rehine var’ diyorlar. Zeliha Polat’ın evini aramak istediler. Binbaşı, köylülere ‘evin içine girin, kontrol edin, biz dışardan teslim olun çağrısı yapacağız’ dedi. Biz eve girersek başımıza ne geleceğini bilmediğimiz için askerlerin isteklerini kabul etmedik. Açık pencereden askerler eve girip 5 dakikada arayıp çıktı.”

Telefonla üzerinden ulaştığımız Zeliha Polat ise evinin arandığından haberi olmadığını ve köy muhtarının telefonla arayıp haber verdiğini ifade etti. 

İş birliğini reddetti

 İsminin yazılmasını istemeyen Yıldız’ın yakın arkadaşlarından bir kişi ise askerlerin daha önce Murat Yıldız’a ”iş birliği” teklif ettiğini kaydetti. Yıldız’ın teklifi kabul etmemesinden kaynaklı sürekli tehdit edildiğini aktaran arkadaşı, Yıldız’ın sürekli kendisine “Başıma bir iş açacaklar, sürekli takip ediliyorum” dediğini paylaştı. 

Yıldız Ailesi’ni ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Örgütlenmeden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Alican Önlü de Yıldız’ın daha önce de tehdit edildiğini ve işkenceye maruz kaldığını ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.