Tek kişilik hücre işkencesi

  • Konya Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen siyasi tutsak Fatih Baran’ın bir ayı aşkın süredir tek kişilik hücrede tutulduğu için 13 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. Cezaevinde çok sayıda tutsak aylardır tek kişilik hücrede tutuluyor.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi, 48’inci grubun devralmasıyla 246’ıncı gününe girdi. Maxmûr’da başlatılan eylem 225, Yunanistan’da ise 208’nci güne ulaştı.

Açlık grevi eylemcilerinden Fatih Baran, yaklaşık iki yıldır tutulduğu Tarsus 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 25 Haziran günü Konya Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Ailesine bilgi verilmeden sürgün edilen Baran, getirildiği Ereğli Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Hücreden çıkabilmek için defalarca cezaevi idaresine dilekçe veren Baran, herhangi olumlu bir yanıt alamaması üzerine 16 Temmuz’da dönüşümsüz açlık grevine başladı. 

Tek kişilik hücrede 

Ailesi, yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, cezaevi müdürünün açlık grevini bırakması halinde bayramdan sonra hücreden çıkarılacağını söylemesine rağmen, Baran’ın bu teklifi kabul etmediğini  aktardı. Annesi Miran Baran, şunları dile getirdi: “Bayram geçmesine rağmen Fatih hala tek kişilik hücrede tutuluyor. Fatih bana dedi: ‘Beni arkadaşlarımın  yanına vermeyene kadar, ben o kapıdan geçmediği sürece açlık grevinden çıkmayacağım. Cezaevi müdürü sürekli bizi oyalamaya çalışıyor. O yüzden ben ona güvenmiyorum.’”

Siyasi tutsaklar tek kişilik hücrede tutuluyor

Konya Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bu zamana kadar sürgün edilen her siyasi tutsağa benzer muamelelerle karşı karşıya kalıyor. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi’nin son hazırladığı rapora göre, herhangi bir cezaevinden sürgün edilen her siyasi tutsağın, Ereğli Cezaevi’ne getirildiğinde kötü muamele ve çıplak arama dayatmasına maruz kalıyor. Rapora göre, Ereğli Cezaevi idaresinin, her yeni gelen siyasi tutsağı uzun süre tek kişilik hücrelerde tuttuğu belirtiliyor. Tutsakları bazen aylarca hücrede tutan cezaevi idaresinin, aynı zamanda aile ya da avukat kaydı da almadığının yansıdığı raporda, cezaevi idaresinin yaşanan hak ihlallerini normal bir uygulamaymış gibi yansıtmaya devam ettiği kaydediliyor. 

Tutsaklara hücre cezası

ÖHD’nin hazırladığı rapora göre, yakın tarihte Türkiye’nin farklı cezaevlerinden Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilen tutsaklardan bazılarının durumu şu şekilde: 

 ”*  Ömer Sipek, Çorum Cezaevi’nden sürgün edilirken Ereğli Cezaevi’nde 1 yıl 6 ay tek kişilik hücrede tutuluyor.

*  Faik Budak, Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilirken 2 yıl 6 ay tek kişilik hücrede tutuluyor.

*  İbrahim Sütcü, Osmaniye T Tipi 2 Nolu Kapalı Cezaevi’nden 26 Eylül 2019 tarihinde Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilirken 10 ay hücrede tutulduktan sonra normal koğuşa alınıyor.

* Efrinli Hasan Muhammet İbiş’in Osmaniye T Tipi 2 Nolu Kapalı Cezaevi’den Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilirken avukatlarının raporuna göre; Hasan, cezaevi girişinde ağır fiziki şiddete maruz kaldığını ve 8 ay tek kişilik hücrede tutulduğunu belirtiliyor.

* Dilxas Kılıçoğlu, Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Konya Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilirken 3 ay tek kişilik hücrede tutuluyor.

* Ömer Hayat, İmam Buzi, Cüdar İcus, Mehmet Can 16 Ekim 2020’de Kırşehir Cezaevi’nden Ereğli Cezaevi’ne sürgün edilirken cezaevi girişinde çıplak arama dayatılıyor ve bu 4 kişiyi Ereğli Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsak koğuşuna değil ayrı bir bloğa, ayrı bir koğuşa alınıyor. 

* Fatih Baran, Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 25 Haziran tarihinde Ereğli Cezaevi’ne sürgün edildiğinden bu yana tek kişilik hücrede tutuluyor.”   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.