Tek kişilik hücrede enfekte oldu

  • Veysel Karani Belde Belediyesi eski Eşbaşkanı Enes Cengiz, 6 aydır tek başına tutulduğu cezaevi hücresinde koronavirüse yakalandı. 

 

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 21 Aralık 2016’da gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Baykan’a bağlı Veysel Karani Belde Belediyesi Eşbaşkanı Enes Cengiz, sevk edildiği adliyede “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı ve akabinde yerine kayyum atandı. Hakkında Siirt 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Cengiz’e, aynı suçlama ile 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cengiz, tutulduğu Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nden 8 ay önce Batman’ın Beşiri ilçesinde bulunan Yüksek Güvenlikli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Sevk edildiği cezaevinde iki ay boyunca üç kişilik koğuşa alınan Cengiz, daha sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden tek kişilik odaya alındı ve 6 aydır tek başına bir odada kalıyor.

 Cezaevinde korona için yeterli tedbirlerin alınmadığı ve tutsakların bulunduğu odalara haftada üç kez baskın yapıldığı belirtildi. Tek başına bir odada olan Cengiz, koronavirüse yakalandı. 7 Mayıs günü yapılan PCR testi pozitif çıkan Cengiz, haftalık telefon görüşmesinde yaşadıklarını ailesi aracılığıyla anlattı. 

Tekmili kabul etmediği için

 Cengiz’in kızı Esra Cengiz, cezaevi yönetiminin dayattığı tekmili kabul etmediği için 5 aydır babasıyla görüşemediğini belirterek, “Telefon görüşmesi başlamadan tutuklu ve ailesinden ad-soyadı ve kim oldukları söylenmesi isteniyor. Babam da bunu reddettiği için telefon görüşmeleri keyfi bir şekilde cezaevi idaresi tarafından kesilmiş durumda. Sadece önceki gün aradı ve 5 dakika sürdü. Bu sürede yaşadığı hak ihlallerine değindi” diye konuştu.

Tek kişilik odaya baskın

 Babasının dört yıl Siirt Cezaevi’nde kaldıktan sonra Beşiri’ye getirildiğini, ancak iki ay üç kişilik odaya alındığını kaydeden Cengiz, şöyle devam etti: ”Daha sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden tek kişilik odaya alındı. Sürekli baskın olduğunu ve eşyalarında dağıtıldığını söyledi. 6 aydır tek başına bir odada kalıyor. Haftada iki ya da üç kez baskın oluyor. Yapılan baskınlarda herhangi bir koronavirüsü önlemi de alınmadığından kaynaklı babam tek kişilik hücrede virüse yakalanmış. Tek kişilik odaya bu kadar baskın neden yapılıyor?

Üstelik KOAH hastası

 Zaten babamın Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı  (KOAH) var. Geçen sene bel fıtığı ameliyatı oldu. Topuk dikeni hastalığına da yakalanmış. Bu hastalıklar virüse yakalanan biri için kritik durum oluşturuyor. Özellikle nefes darlığı için. Cezaevi yönetiminin buna ilişkin acil bir şekilde tedbir alması gerekiyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.