Tek kişinin sözü hukukun üstünde 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın kurum temsilcileri, Danıştay 10’uncu Daire’sinin İstanbul Sözleşmesi ilişkin aldığı kararı değerlendirdi. Newroz Ünverdi, Danıştay’ın aldığı kararla devletin kadın katliamlarının önünü almayacağını ve tek kişinin sözünün tüm hukukun üstünde sayılacağını kaydetti. 

Danıştay’da görülen İstanbul Sözleşmesi davasında çıkan karara kadınların tepkisi sürüyor. Danıştay 10’uncu Dairesi 2’ye karşı 3 oyla reddettiği İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına ilişkin Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gönüllüsü Serap Dalkılıç konuştu. 

Karar katillere cesaret verdi

Dalkılıç kararın kadına yönelik şiddeti arttıracağını söyledi. Sözleşmenin iptali sonrası şiddette yaşanan artışa dikkat çeken Dalkılıç şöyle dedi: “Karar katillere cesaret verecektir. Ki, imzanın çekilmesi kararının Pınar Gültekin’in katiline cesaret verdiğini, memnun ettiğini duruşmadaki beyanından anlamış olduk. Karar mahkemelerin adaletten uzak kararlara daha çok imza atılmasının da önünü açmıştır.”

Bu durumu “tehlikeli bir sürecin başlangıcı” olarak yorumlayan Dalkılıç, kararı temyiz edeceklerini belirtti. “Hukuki olarak bütün yollara başvurumuzu yapacağız” diyen Dalkılıç, sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

İktidar yargıyı etkisi altına aldı

Kadın Zamanı Derneği’nin Yönetim Kurulu’ndan Newroz Ünverdi ise, yargının bağımsızlığını yitirdiğini söyledi. Ünverdi, hukuksuzluğa karşı itirazların olduğunu fakat iktidarın, “baskı ve tahakkümünün” yargıyı etkisi altına aldığını ifade etti. 

Hafızalardan silinmeyecek bir karar

“Bu karar kimin lehineyse Türkiye’nin geleceğine ve kadın cinayetlerine olan tutumuna da biraz bu yönde etki edecek” ifadesinde bulunan Ünverdi, kararın hafızalardan silinmeyecek bir karar olduğunu vurguladı. Ünverdi, “Bu karar Türkiye’yi yakın gelecekte nelerin beklediğini de gösteriyor aslında. Devlet kadın cinayetlerine engel olmak için önlem almayacak, yargı bağımsız olmayacak ve tek kişinin sözü tüm hukukun üstünde sayılacak. Tam da bu noktada biz kadınlar sözümüzü kurup bizi yok etmek istedikleri yerden var olacağız ve vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

İSTANBUL-MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.