Tek somut delil yok

  • Kobanê Davası’nda tek somut delil olmadığını belirten avukat Ramazan Demir, davanın son 5 yıllık sürecin finali olduğunu ve bu davayla HDP’nin siyaset yapmasının engellendiğini söyledi. 

Avukat Ramazan Demir, Koban Davası’nda akıl, mantık dışı bir durumun yaşandığını kaydederek, ”Bu davada her şey o kadar zıvanadan ve rayından çıktı ki; artık hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorlar. Hiçbir şey olmadan yıllarca insanları cezaevinde tutabiliyorlar” dedi. 

DAİŞ’in Kobanê’yi işgal saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eşbaşkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 5. duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkanı Yardımcısı Ümit Dede, HDP Milletvekilleri, Mahmut Toğrul, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Hişyar Özsoy, Kemal Pekgöz, İmam Taşçıer, Sait Dede, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tülay Hatimoğulları, Ali Kenanoğlu ve avukatların yanı sıra İstanbul ve Ankara’dan çok sayıda HDP üye ve yöneticisi izledi. 

Sincan cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşmada hazır bulunurken farklı cezaevlerindeki siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmaya mahkeme başkanı raporlu olduğundan katılmadı; geçici bir heyet duruşmayı yönetti. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada dosyaya gelen evraklara dair bilgi veren mahkeme başkanı, önceki duruşmalarda hakkında yakalama kararı verilen kadın aktivist Aynur Aşan’ın dosya kapsamında tutuklandığını belirtti. Aşan’ın tutuklanmasıyla birlikte tutuklu sayısı 21’e yükseldi. Duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Aşan, Kürtçe konuştu. İddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini belirten Aşan, savunma için ek süre istedi.  

Ardından esasa ilişkin tutuklu siyasetçilerin savunması istendi. Söz alan HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli, Kürtçe konuştu. Adıbelli, “Mahkeme başkanı olmadığından savunmamı bu hafta da yapmayacağım” dedi. Avukat Kenan Maçoğlu, “Başkanın olduğu duruşmada müvekkillerimiz savunma yapmak istiyor” dedi. Geçici mahkeme başkanı, “Başkan bey ameliyat oldu, ne zaman geleceği belli değil bu hafta gelmeyecek” bilgisini verdi. Maçoğlu, başkanın bir hafta gelmeyeceğine dair kendilerine bilgi verilmediğini yeni bilgi üzerine müvekkilleriyle görüşeceklerini ifade etti. Avukatların müvekkilleriyle görüşmek istemesi üzerine duruşmaya ara verildi.

Bu dava zıvanadan çıktı

Davayı değerlendiren HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, HDP’lilerin Kobanê eylemlerinde yaşanan ölümlerin sorumlusu gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, “Eğer bir suçlama varsa yasaya göre somut delil aranır. Ortada hiçbir somut delil yok. Akıl, mantık dışı bir durumdan bahsediyoruz. Bu davada her şey o kadar zıvanadan ve rayından çıktı ki; artık hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorlar. Hiçbir şey olmadan yıllarca insanları cezaevinde tutabiliyorlar” dedi. 

Hukuka uyma niyetleri yok

HDP’nin ve Kürt halkının mağdur olduğunu, ancak suçun yine onlara yüklendiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti: “Geldiğimiz noktada hukuken tartışacak bir durum yok. Hakim ve savcıların tavırlarından anladığımız; hukuki kuralları uygulamaya niyetleri yok. Siyasi bir süreç işliyor. İddianame hazırlandığında ilk olumlu tepki veren MHP oldu. İddianamenin hazırlandığından avukatların haberi yok ancak MHP’li isimler esas numarasına kadar her şeyi sanal medyadan paylaşabiliyor. Bu dosyanın bir kumpas olduğunu müvekkillerimiz defalarca ifade ettiler. Bizler de bunun bir kumpas olduğunu ortaya çıkaracak onlarca dosya, belgeye ulaştık.”

Anayasaya göre dava düşer

Soruşturmanın açılması ve iddianamenin hazırlanması sürecine de değinen Demir, bu sürecin de AKP ve MHP’nin işaretiyle başladığını belirterek, şunları söyledi: “Eğer, anayasaya uygun hareket edilse dava bugün düşer. Davaya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları var. Bu kararlar nedeniyle elimiz onlardan hukuken güçlü. AİHM, 5 yılda Kürt siyasetine karşı işlenen suçları çok yerinde bir şekilde ifşa etti. Tek tek hepsini ortaya koydu. Bu açılan ‘Kobanê davası’ da aslında 5 yıl boyunca yaşanan sürecin finali düzeyinde. Bu şekilde HDP siyasetinin engellendiği çok açık.”

Bu dava çöpe atılır

İddianamedeki suçlamalara ilişkin delillere de değinen Demir, AİHM’in bu delillerle hazırlanan davalar hakkında daha önce ihlal kararları verdiğini paylaştı. Bundan dolayı açılan davaya “ölü doğan dava” dediklerinin altını çizen Demir, “AİHM, bu davanın hiç olmaması gerektiğini vurguluyor. Davayı HDP ve bir bütün olarak muhalefeti sindirmeye yönelik görüyor. Cezaevinde tutarak siyasetin dışına itiyor. Ancak bilinmeli ki; kamuoyu ve hukuk önünde bunun hesabı sorulacak. Halk siyasi tercihi kullandığında hesabını soracak. Mesleğine ihanet etmeyen, kanunlara uyan bir düzende hakim ve savcılar bu davayı çöpe atacak” şeklinde konuştu.

Unutulan belge

HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü de ilk duruşmadan itibaren sağlıklı bir yargı mekanizmasının işlenmeyeceğini fark ettiklerini belirterek bu durumun kendilerini şaşırtmadığını ifade etti. Güngördü, ”2018’de yazılmış ve dosyada unutulduğunu düşündüğümüz bir belge krizi yaşandı. Süreci ve iktidarın müdahalesini detaylı bir şekilde anlatan bir belge. Belgede, ‘HDP MYK üyelerinin soruşturmasını unuttunuz, gelin bunları da dahil edin. İçinde Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ve o dönem HDP içinde olmayan kişileri de dahil edin ki kapatmasına dayanak olsun’ diye ifadeler yer alıyordu” dedi. Belgeyi mahkemeye sorduklarını, ancak hala kendilerine bir geri dönüşün yapılmadığını dile getiren Güngördü, şunları ekledi:  “Davanın kumpas davası olduğunu söylememizin en önemli nedenlerinden bir tanesi de bu dosyada bulunan belgedir. Duruşmada, müvekkillerimiz suçlamalara ilişkin savunmalarını yapmaya devam edecek. Bizler de haksız ve hukuksuz olarak süren tutuklamalarla ilgili hem AİHM kararını, hem de dosya bildirimi şeklinde itirazlarımızı yapacağız.”  ANKARA­­

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.