Temiz giyindiği için tahliye edilmedi

Kadir Karabak

Kadir Karabak

  • Yaklaşık 7 yıla yakındır cezaevinde tutulan Kadir Karabak’ın tahliyesi, 4. kez ertelendi. Ertelenme bahaneleri arasında temiz giyinmesi ve az kitap okuması da var. 

Antalya’da çalıştığı sırada bir itirafçının beyanıyla gözaltına alınıp tutuklanan Kadir Karabak’ın tahliyesi, bir kez daha ertelendi. Karabak, açlık grevinde. Karabak’ın tahliyesi daha önce de üç kez ertelenmiş ve kendisine disiplin cezaları verilmişti.

Antalya’da Nisan 2017’de gözaltına alınan Kadir Karabak, Dêrsim’e getirilmiş, burada bir itirafçının “Kobanê ve Rojava’ya gidip geliyor” ifadesi sonrası tutuklanıp Van F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Karabak, burada aynı hücreyi paylaştığı Esat Naci Yıldırım ile birlikte hak ihlallerinin artması, havalandırmanın demir tellerle kapalı olmasından dolayı önce açlık grevi, ardından da ölüm orucuna başlamıştı. 300’lü günlere dayandığında idarenin talepleri kabul etmesi sonrası ölüm orucunu bitiren Karabak, buradan Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. 

Gerekçe bile sunulmadı

ANF’nin haberine göre; “TKP-ML üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın cezasının 15 Kasım 2022’de bitmesi gereken Karabak’a, ilk infaz erteleme bu tarihte geldi. Cezasının bitimine sayılı günler kala hiçbir gerekçe sunulmadan infazı üç ay ertelenen Karabak’a idare baskısı da arttı. Karabak’ın Ocak 2023’te tahliye edilmesi bekleniyordu, ancak yine ertelendi. 

İlkokuldaki kızlarıyla bağ!

Cezaevi İdare Kurulu tarafından alınan infaz erteleme kararına gerekçe olarak ise o dönem biri ilkokul birinci sınıfta, diğeri ise ilkokul üçüncü sınıfta olan kızlarıyla örgütsel bir bağ kurması iddiası. Kızlarının görüşlere geldiği süreçte gösterdikleri tavırları, infaz erteleme kararına gerekçe olarak sunan Kurul, iki çocuğun örgütsel bir tavır içerisinde olabileceğini, Karabak’ın ise kızlarıyla örgütsel bir bağ içinde olduğunu öne sürdü. 

Gardiyanlarla geçinmiyormuş

İkinci infaz erteleme kararı sonrası Nisan’da tahliye olması beklenen Karabak, yine bırakılmadı. Kurul, bu sefer de ‘gardiyanlar ile iyi geçinmediğini’ iddia ederek, tahliyesini erteledi. 

Az kitap okudu diye

Karabak ile ilgili son infaz erteleme ise Ekim 2023’ün sonlarında geldi. Pişman olmadığı iddiasıyla verilen infaz erteleme kararında Karabak’ın temizliğine önem verdiği, temiz elbiseler giydiği, az kitap okuduğu gerekçesi dikkat çekti. Karabak, son infaz erteleme kararı sonrası görüştüğü cezaevi idaresi ise keyfiyetini “Ne yaparsan yap seni bırakmayacağız” şeklinde özetledi.

Açlık grevinde

Karabak, infaz erteleme kararına karşı süresiz açlık grevine girdiğini açıkladı. Karabak, tahliyesinin gerçekleştirilmesini ve hak ihlalinin son bulması talebinde bulundu. Karabak’ın açlık grevi, 2. ayında devam ediyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.