Maraş'ın Terolar Mahallesi’ne Alevilerin direnişine rağmen kurulan 27 bin kişilik Geçici Barınma Merkezi, çocuk istismarı, intihar ve fuhuş vakalarıyla çalkalanıyor. 

Maraş’ta geçtiğimiz yıl Mart ayında uzun süreli direnişe rağmen 16 Alevi köyünün ortasında kurulan 27 bin kişilik mülteci kampı, cinsel istismar, intihar, fuhuş ve şüpheli ölümlerle çalkalanıyor. Terolar Mahallesi’ne yapılan Geçici Barınma Merkezi'nin çalışanı, kampta çocukların cinsel istismara uğradığını, kadınların gece fuhuşa zorlandığını ve yaşam koşullarının dayanılmaz olduğunu ileri sürdü. 


5 yaşındaki çocuğun istismarı

Güvenlik gerekçesiyle kimliğini saklı tuttuğumuz ve sadece ses kaydının alınmasına izin veren görevlinin anlattıkları tüyler ürpertici. Kampta kalan 5 yaşında bir çocuğun 6 ay önce cinsel istismara uğradığını, ancak çocuğun akıbeti hakkında bilgi sahibi olamadıklarını aktaran görevli, şu iddialarda bulundu: "5 yaşında bir çocuğun, taciz mi tecavüz mü tam olarak olayı bilmiyoruz. Ancak böyle bir olay yaşanmıştı. Olay olduktan sonra okulun kenarına çit çekildi. Güvenlik artırıldı. Güvenliği artırmalarının tek nedeni içeride dönen pisliği kapatmak. İletişime geçtiğim Türkmenler var. Onlar çocuklarının başına bir şey gelmemesi için kendileri getirip götürüyor. Örneğin biz kamp içinde görevliyiz. Evlere girmemiz yasak, girmememizin nedeni ne olabilir? Cezaevine girer gibi içeri giriyorsun. Hiçbir şekilde dışarıdan gelenler içeridekilerle iletişime geçemiyor."


10 yaşındaki çocuğun ölümü

Görevli, kamp içinde yine 10 yaşında İmmet Ali adında bir çocuğun Mayıs’ta intihar ettiği yönünde bir iddianın olduğunu söyledi. Görevli, zincir ile kendini astığı iddia edilen çocukla ilgili şu bilgileri verdi: "Bir çocuğun zincir ile intihar ettiğini duyduk. Hangi psikoloji ile intihar etti? Taciz ya da tecavüzden kaynaklı mı intihar etti bilemiyoruz? Bize söylenen şey, annesi evlenip Suriye'ye gitmiş. Çocuk bundan kaynaklı yalnız kalmış, bunalıma girmiş ve intihar etmiş. 10 yaşındaki çocuğun bunu yapması biraz zor. Zincirle kendini boğması ne demek. Yani 10 yaşındaki bir çocuk bunu nasıl gerçekleştirebilir. Evler 2 katlı. Kendini asacak aleti nereden buldu. Çok fazla şey dönüyor. İnanılmaz derecede şeyler dönüyor. Bizim bunların çoğundan haberimiz dahi olmuyor."


Kadınlar fuhuşa zorlanıyor

Kampta kalan kadınların saat 24.00’ten sonra fuhuş yaptırmak üzere dışarı çıkarıldığını ve kentte bulunan bağ evlerine götürüldüğünü aktaran görevli, "Bağ evleri var Maraş'ta. Bağ evlerine temizlik yaptırmak amaçlı götürüyorlarmış. Sürekli bu ve benzer şekilde kadınlara fuhuş yaptırıldığını duyuyoruz" dedi. Görevli, kampta kalan kadınların herhangi bir araç - gereç karşılığında kamptaki görevliler tarafından fuhşa zorlandığını belirtti.


40 bin kişi kalıyor

Anlatılanların aksine yaşam şartlarının çok kötü olduğunu, 17 metrekare bir evde 8 kişinin kaldığını ve bu sayının bazı evlerde arttığını belirten görevli, şöyle devam etti: "Önce 27 bin kişilik olarak açılan kampın içinde mülteci sayısı 40 binin üzerine çıktı. Yaşam koşulları zor. Örneğin kota koymuşlar. Elektrik faturaları belirledikleri fiyatın üstüne çıkarsa kendilerine ödettiriyorlar. Isınmak, banyo yapmak için bir şey yok evlerinde. Kişi başına yüz lira veriyorlar, çocuklar dahil. Ancak marketler çok pahalıdır. Kesinlikle kamp dışından alışveriş yapmaları yasak. Örneğin domatesin kilosu Maraş'ta 3 TL ise kampta 7 TL civarındadır." 


 MARAŞ