‘Terörist’ sırası tütüncülerde

  • Tütün ticaretini yasaklayan yasaya karşı eylemde olan yetiştiricilerden Hacı Kaya, ”Köyümüz AKP’nin kalesidir ama hakkımızı isteyince ‘terörist’ ilan edildik” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “yetki belgesi” olmadan tütün ticaretini yasaklayan yasaya karşı tütün yetiştiricilerinin başlattığı protesto eylemi devam ediyor. Tütün kenti Adıyaman’da binlerce yetiştiricisi her gün kentin farklı noktalarında yolları kapatarak, yasanın geri çekilmesini talep ediyor. Yetiştiriciler, yasayı geri çektirmekte kararlı.  1 Temmuz’da yasanın yürürlüğe girmesi ile Malatya’nın Doğanşehir ile Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde başlayan eylemler, Adıyaman merkez ve Kahta ilçesinde devam ediyor. ”Tütünüme dokunma” sloganıyla yola çıkan yetiştiricilerin spontane olarak başlattığı eylemsellik toplumsal bir direnişe doğru evrildi. Adıyaman - Çelikhan - Malatya karayolunu Rezip köyü civarında trafiğe kapatan yüzlerce çiftçi taleplerini yineledi. 

Eylemde yerini alan yetiştiricilerden Şeyho Buğdaycı (55), tütünün yasaklanması durumunda gelir kaynaklarının tükeneceğini belirterek, mesleği dedelerin öğrendiklerini ve o şekilde sürdürmek istediklerini ifade etti. 

Tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu söyleyen Sait Tekyıldız, “Biz ekmeğimizin derdine düşmüşüz. Talebimiz kabul edilinceye kadar burada olacağız” dedi.

“Yolu ekmeğimiz için kapattık” diyen Hacı Kaya (55) adlı üretici, köylülerinin (Rezip) büyük bölümünün AKP’li olduğunu, ancak şuan yaptıkları eylem nedeniyle ”terörist” ilan edildiklerini ifade etti. Kaya, ”Peki, tütün yasaksa neden bize ektiriyorsunuz?” diye sordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.