Tetikçinin tutuklanmasına yine ret

DEP Milletvekili Mehmet Sincar

DEP Milletvekili Mehmet Sincar

  • DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin tetikçilerinden Hizbulkontra (Hizbullah) elemanı Cihan Yıldız’ın tutuklanması talebi 10. kez reddedildi. 

Türk devletinin 1993’te katlettiği DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın dosyası zaman aşımı riskiyle karşı karşıya. Eşi Cihan Sincar, “Zaman aşımına uğrasa bile halk asla unutmayacak ve mücadelesini yürütecek” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yapılan yargılamada “adil yargılama ilkesinin ihlali” yönünde verdiği kararın ardından tahliye edilen tetikçilerden Cihan Yıldız’ın yeniden yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yıldız’ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı, Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve avukatları Şaneşin Aydın, Yunus Muratakan’ın hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile Yeşil Sol Parti milletvekilleri izledi. 

Sincar Ailesi'nin avukatı Şaneşin Aydın, davanın yeniden görülmeye başlanmasının üzerinden 10 celse geçtiğini hatırlatarak, “Bu 10 duruşmada henüz bir yargılama yok. Sincar’ın öldürülmesinin ardından 30 yıl geçti, bu 30 yılda bir yargılama yapılmadı. Mahkeme, sanığın birlikte cinayetler işleyip yargılandığı Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayı bekletici mesele yapıyor. Bundan dolayı dosyada yargılama yapılamıyor. Bekletici mesele yargılanmaya engel ise bu dava 4. Ağır Ceza Mahkemesi’yle birleştirilmeli. Bu birleştirici mesele yapılmalı” dedi. Aydın, 14 Şubat’ta Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamanın bekletici mesele yapılması kararından vazgeçilmesini talep etti. İddia makamı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi. 

Avukat Yunus Muratakan da mahkemenin önceki celsede, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyanın incelenmesi için müzekere yazdığını, ancak mahkemenin müzekereye yanıt olarak dosyayı göndermek yerine, dosyanın akıbeti hakkında bilgi verdiğini belirterek, dosyanın istenmesini talep etti.  

Devlet tetikçilerini koruyor

Dosyanın cezasızlıkla sonuçlanması için bir taktik uygulandığını ifade eden Muratakan, 'Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de yapılan Beykoz baskınıyla öldürüldüğünü, örgütün arşivinin ele geçirildiğini, bu arşivde Sincar cinayeti bilgisinin yer aldığını ifade etti. Sincar cinayetinin tetikçisi kadar arkasındaki güçlerin de açığa çıkması gerektiğine dikkati çeken Muratakan, Veli Küçük’ün “Hizbullah, PKK’nin askeri ve siyasi gücünün kırılması nedeniyle kuruldu” yönündeki beyanlarına işaret etti. Sincar cinayetinin arkasındaki güçlere dikkat çeken Muratakan, “Bu davada bir hukuk politikası izleniyor. Devlet ile iş birliği içinde olan güçler ve kişiler korunuyor. Örgütün işlemiş olduğu suçlar, çeşitli sıyrılma maddeleriyle cezasızlıkla sonuçlandırılıyor” şeklinde konuştu. Muratakan, sanığın tutuklanmasını talep ederek, davanın biran önce karara bağlanmasını istedi. 

Mahkeme, sanığın tutuklanma talebini reddederek, dosyada bekletici mesele yapılan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyanın incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesi için müzekere yazılmasına karar verdi. Duruşma 17 Temmuz’a erteledi. 

Zaman aşımı riski

Sincar, katledildikten sonra failinin bulunup yargılanması için açılan dava 30 yıldır devam ediyor. Davanın tek sanığı olan Hizbulkontra elemanı Cihan Yıldız, işlediği diğer cinayetlerle birlikte sadece 11 yıl ceza yattı. Yeniden yargılamayla tahliye olan Yıldız, halen yargılanıyor. AKP döneminde çıkarılan zaman aşımı yasası, Sincar davasının da raflara kaldırılmasının yolunu açıyor. Sincar’ın eşi Cihan Sincar, şunları paylaştı: “Esasında yıllarca sürünceme kaldı. Avrupa’da açılan davanın hukuk yolları tükenmişti. Hizbullah dosyası açılınca Mehmet’in de olayı yeniden dosyaya dâhil edildi. Biz aile olarak dosyaya müdahil olduk. Bugün zaman aşımı konuşuluyor. Ne olursa olsun Mehmet halkının gönlünde adını altın harflerle yazdırmıştır. O yüzden de zaman aşımına uğrasa bile, halk bunu asla unutmayacak ve mücadelesini yürütecek. Bu cinayeti devlet işledi ve hesabını da onlar ödeyecek. İstedikleri kadar zaman aşımına uğratsınlar, biz onların mücadelesiyle onurlanmış ve gururlanmış bir halkız.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.