Tigray güçleri, Dessie kentini aldı

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Tigray güçleri, Amhara bölgesindeki stratejik öneme sahip Dessie kentinin ele geçirildiğini bildirdi.

 

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Sözcüsü Kindeya Gebrehiwot, Cumartesi günü Twitter'da yaptığı açıklamada, kentin kontrolünün savaşçılarında olduğunu duyurdu. Hükümet, ise Dessie ve çevresi hala devlet güçlerinin elinde olduğunu ileri sürdü. Uluslararası ajanslara ulaşan şehir sakinleri, ordunun çekildiğini, bazı yurttaşların da otobüsle kaçmaya çalıştığını söyledi.

Ordunun geri çekilmesinden önce ağır çatışmalar yaşandı. Birçok yerde elektrik kesintisi yaşandı. Kuzey Etiyopya'nın çoğuna gazeteciler erişemediği için bölgeden çok sağlıklı bilgiler alınamıyor. Kent sakinleri, son birkaç gün içinde bölgede büyük bir asker konuşlandırıldığını bildirmişti.

Dessie, Tigray Bölgesi’nin Amhara Bölgesi sınırında. Başkent Addis Ababa'nın yaklaşık 400 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Haftalardır ağır silahlarla çatışmaların sürdüğü Dessie, Cibuti'den başkente uzanan kara yolu hatlarına ve ticari kentlerden Kombolcha'ya olan yakınlığından ötürü stratejik öneme sahip. Dessie'nin TPLF’nin kontrolüne geçmesi, Başbakan Abiy Ahmed iktidarına ağır bir darbe olur.

ABD, TPLF’nin son zamanlarda çatışmaların yoğunlaştığı Amhara ve Afar bölgelerinden çekilmesini istemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, TPLF'nin Dessie ve Kombolcha kentlerinde ve çevresinde ilerlemesini durdurması gerektiğini söylemişti.

Addis Ababa hükümeti, hava saldırılarına ve son zamanlarda düzenli olarak Tigray'daki hedefleri bombalamaya giderek daha fazla güveniyor. Hükümete göre bunlar askeri tesisler, ancak sivil kayıplara ilişkin raporlar, hükümeti yalanlıyor.

2 milyondan fazla insan insan 11 aydır süren çatışmalar nedeniyle yerinden edildi. Katliamlar ve toplu tecavüz de dahil olmak üzere çok sayıda vahşet raporu var. Tigray Bölgesi, dünyanın geri kalanından büyük ölçüde izole edilmiş durumda. Bölgede 5 milyondan fazla kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor, ancak tedarik durumu tam bir fecaat.

Etiyopya ordusu, Kasım 2020'de başlatılan saldırılarda kısmi başarı sağlasa da 28 Haziran'da Tigray'ın başkenti Mekelle'den çekilmişti. TPLF'nin Amhara ve Afar bölgelerindeki ilerleyişi sonrasında ordu karşı saldırıya geçmişti.

ADDİS ABABA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.