Gazetenin haberinde Rusya Federasyon Komitesi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Morozov ve Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov’un Rus medyasına yaptığı açıklamalara yer verildi. Izvestia gazetesine konuşan Morozov, ‘Rus jetlerini ve bombardıman uçaklarının İncirlik Üssü’ne erişimine izin vermenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kremlin ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirme çabasının ‘mantıklı bir devamı’ olacağını söyledi.

Morozov, “Nato’nun İncirlik Hava üssünü ana hava üssümüz olarak kullanmamız Erdoğan’ya varılacak anlaşmaya kaldı” dedi ve ekledi: “Bu, Rus hava kuvvetlerinin IŞİD’i ve diğer cihatçı grupları ‘sürekli bombardıman’ altında tutmasını ve savaşı hızla bir çözüme kavuşturmasını sağlayabilir. Göreceksiniz, bir sonraki üs İncirlik olacak. Bu Putin için yeni bir zafer daha olacak.”

Times gazetesi Morozov’un bu sözlerini aktarırken, Rusya’nın Suriye’ye hava saldırıları düzenlemek için İran’daki üssü de kullandığını hatırlatıyor.

Times gazetesi, bu gelişmenin Batı’yı rahatsız edebileceğini ve Soğuk Savaş’ın başlamasından bu yana Türkiye’nin NATO müttefikleriyle ilişkisinde en temel değişime işaret edebileceğini yazıyor.


ABD başka alternatif arayacak

Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya da dikkat çekilen haberde “(Rusya ile Türkiye’nin) uzlaşması, Ankara’nın dış politikasındaki büyük politika değişikliğinin bir parçası, bu da Erdoğan’ın kendisini Orta Doğu’daki çatışmalardan kurtarmaya çalıştığı izlenimini doğuruyor” dendi.

Gazeteye konuşan güvenlik danışmanı Anthony Franks’e göre İncirlik’in Kremlin’in kullanıma açılması “Erdoğan için bir sınav” ve “Rusya meseleyi gündeme getirerek Türkiye’nin nasıl bir tepki vereceğini görmek istiyor.”

Times, henüz ABD ile Türkiye’den konuyla ilgili bir açıklama gelmediğini hatırlatıp Rus savaş uçaklarının İncirlik’ten uçmaya başlaması durumunda ise ABD’nin başka alternatifler bulmak için üzerindeki baskının artacağı yorumunu yapıyor.