Tırpan geleneği stranlarla sürüyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

PALE

PALE

  • Biçerdöverlerin giremediği engebeli arazilerde, köylüler koro şeklinde seslendirdikleri stranlarla ekin biçiyor. 

MÜJDAT CAN

MA / ŞIRNAK

 

Biçerdöverlerin giremediği engebeli arazilerde, köylüler koro şeklinde seslendirdikleri stranlarla ekin biçiyor. 

Yan yana dizilen paleler (ot ve buğday biçenler) ellerine demir parmaklık görevi gören kaynaklar takarak, oraklarla ekin biçmeye başlıyor. Demir parmaklıklar hem elleri saplardan ve dikenlerden koruyor hem de çıkardığı sesle ritim tutuluyor. Yine paleler biçtikleri buğday başaklarını toplayıp yere bırakınca, “Bereket be" (bereketli olsun) söyleminde bulunuyor. Buğday biçiminde koroya öncülük ederek stran söyleyen ve ekinleri biçen Osman İrmez, bu geleneği yıllardır sürdürüyor.

30 yıldan beri orakla biçtiklerini söyleyen İrmez, “Eskiden İkizce’den kent merkezinin yukarısında bulunan Besta bölgesine kadar 30 kişilik ekip halinde aylarca çalışıyorduk. Günde 2 tarla olacak şekilde oraklarla ekin biçiyorduk” diyor.

Stranların yüklerini hafiflettiğini belirten İrmez, "Zamanında çok güzeldi. Geçtiğimiz gün tek başıma biraz çalıştım, fazla biçemedim. Ama arkadaşlar geldiğinde ve birlikte stran söylediğimizde, ekinleri daha hızlı biçiyoruz ve bu şekilde daha kolay oluyor. Birlik olunca ve stranlar söyleyince, işin nasıl bittiğini ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.