Tiyatrolarda yeni sezon 

Kültür/Sanat Haberleri —

Tiyatro sezonu açıldı

Tiyatro sezonu açıldı

  • Tiyatrolar yeni sezon hazırlıklarını tamamladı. Biz de Kürdistan ve Türkiye'den kimi tiyatro topluluklarının programında yer alan ve bu sezon sahneleyecek olan oyunları derledik.

MIHEME PORGEBOL

Tiyatrolar yeni sezon hazırlıklarını tamamlayıp birer birer gösterim tarihlerini açıklarken tiyatro izleyicisi de yeni sezonda sahnelerde neler izleyebileceğini merak ediyor. Biz de Kürdistan ve Türkiye'den kimi tiyatro topluluklarının programında yer alan ve bu sezon sahneleyecek olan oyunları derledik. 

AMED ŞEHİR TİYATROSU
Kürdistan'ın kalbi olan Amed'de tiyatro yapan ve yakın geçmişte izleyici desteğiyle ikinci salonunu açan Amed Şehir Tiyatrosu bu sezonda 2 oyunla sahnede olacak. 

Hema Hema Jin: Elîzabeth 
Amed Şehir Tiyatrosu'nun bu sene sahneleyeceği oyunlardan ilki olan, Nobel edebiyat ödüllü yazar Dario Fo’nun “Hema Hema Jin: Elîzabeth” adlı oyun. Dario Fo’nun deyimiyle bu, bir ayna oyunudur. Kraliçe; bazen erkeklere hükmeden, onları yöneten, bazen de erkek egemen kültürün içinde kurban olarak kalmış bir kadındır. Oyunda yaşanan politik kavgalar, iktidar hırsı son derece günceldir. Bir kadın projesi olarak düşünülen oyunun yaratıcı ekibi; yönetmen, yardımcı yönetmen, dekor, kostüm, makyaj ve afişin kadın tiyatroculardan oluşuyor. Oyunun yönetmenliğini Berfin Emektar üstleniyor. 

Don Kîxot 
Dünya edebiyat ve düşünce tarihinin en önemli eserlerinden biri olan ve çılgın bir şövalyenin yel değirmenlerine karşı açtığı savaşın anlatıldığı, edebiyat ve sanat dünyasında üstün kahramanlar çağını bitirip daha gerçek kahramanlar çağını başlatan Cervantes'in Don Kîxot'u da Amed Şehir Tiyatrosu'nun bu sezonki programında yer alıyor. Don Kîxot ve yardımcısı Sanço Panza'nın yel değirmenlerine karşı açtıkları savaşta başından geçenler konu ediniliyor. Oyunun yönetmenliğini ise Ferhad Feqî yapıyor. 

GÖLGE TİYATRO TOPLULUĞU
Çalışmalarını İstanbul merkezli sürdüren Gölge Tiyatro Topluluğu (Teatra Sî) da bu sene iki farklı oyunla sahneden olacak. 

Kuraldışı ve Kural
Gölge Tiyatro Topluluğu'nun gösterim programına aldığı ilk oyun, Epik Tiyatro teorisinin yaratıcısı olan Bertolt Brecht'in Kuraldışı ve Kural adlı oyunu. Brecht'in 1930 yılında kaleme aldığı oyun, Urga’ya önemli bir anlaşma yapmak üzere yola koyulan Karl Langman ve onun eşyalarını taşıyan hamalın hikayesini konu ediniyor. Çölde yollarını kaybeden bu ikili kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgeye geldiklerinde kural artık çok farklıdır. Aşınan adalet mekanizmasının koşullarında insanın nasıl hareket ettiğini sorgulayan oyunun yönetmenliğini Rewşan Apaydın üstleniyor. 

The Piknik
Gölge Tiyatro Topluluğu'nun bu sezon sahneleyeceği bir diğer oyun ise İspanyol yazar Fernando Arrabal’ın 1952 yılında yazdığı The Piknik adlı oyun. Oyunu, egemenlerin kendi geleceklerini garanti altına almak için sebep olduğu savaşın sıradanlığına vurgu yaparak göstermeye çalışan oyunda savaşın ne olduğunu bilmeyen bir asker olan Zapo'nun hikayesi anlatılıyor. Zapo, cephede sıkıntıdan örgü örmekte, saksıdaki çiçeklerini sulamaktadır. Bir Pazar günü anne ve babası ona sürpriz yapar ve cepheye pikniğe gelirler. Savaşın ortasında özenle hazırlanmış piknik sofrasında yiyip içerler. Savaş sürerken onlar dans eder ve beklemedikleri bir son ile karşılaşırlar. The Piknik'in yönetmenliğini de yine Rewşan Apaydın yapıyor. 

ARAF TİYATRO
Kürdistan’da 20 yılı aşkın süredir bağımsız tiyatro yapan Araf Tiyatro da bu sene henüz prova aşamasında bulunan oyunlarının yanında geçmişte oynadığı oyunları da sahneleyecek. 

Kuyu ve Sarkaç
Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Edgar Allan Ppe'nun Kuyu ve Sarkaç adlı öyküsünü oyunlaştırıp sahneye koyan Araf Tiyatro, İspanyol engizisyonunun işkencelerinin anlatıldığı öyküyü günümüze ve Kürdistan coğrafyasına uyarlıyor. Korku ve gerilim unsurlarının da kullanıldığı tek kişilik oyunda Murad Korkmaz oyuncu olarak yer alırken yönetmenliği de Yunus Arslan üstleniyor. 

ŞA PERFORMANS
Yine İstanbul'da Kürtçe tiyatro çalışmalarını sürdüren Şa Performans, bu sezon da geçmişte oynadığı tüm oyunları sahneleyecek.

Ji Akademiyê re Raporek 
Kafka'nın aynı adlı öyküsünden uyarlanarak yurdundan koparılıp esir edilmiş bir maymunun  hikayesinin anlatıldığı oyunda ezen ve ezilen arasındaki git-gelli ilişkiye yer veriliyor. Konuyu sarsıcı göndermeleriyle ele alan oyunda maymunun ezen ezilen ilişkisinde başvurduğu yollar irdeleniyor. Oyunun yönetmenliğini Tuncay Özel üstleniyor.

Pergal
Halktan biri olarak sürekli devlet başkanı tarafından kandırılan Travis Pine'nin hikayesinin anlatıldığı Pergal adlı Kürtçe oyun, dünyadaki tüm diktatöryal rejimlere karşı cesur bir eleştiriden yola çıkıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Mehmet Musaoğlu oturuyor. 

Keypa 12500
Hasankeyf'in sular altında kalma süreçlerini ve buna yol açan etmenleri tüm çıplaklığıyla sert bir şekilde anlatan Keypa 12500 adlı oyun Kürtçe sahneleniyor. Hasankeyf'in bir ruh gibi faillerinden hesap sorduğu kurgusuna dayanan oyunun yönetmenliğini Murad Korkmaz yapıyor.

YENİ SAHNE
Senelerdir Batmanlı tiyatroseverlere alternatif bir tiyatro deneyimi yaşatan Yeni Sahne de bu sene iki oyunla izleyici karşısında olacak. 

Serbaz
Hristo Boyçev tarafından yazılıp Yakup Selimoğlu tarafından uyarlanarak Kürtçeye çevrilen oyunun  yönetmenliğini de yine Yakup Selimoğlu üstleniyor. Oyunun öyküsü savaş sırasında, Balkan dağlarında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan  bozma bir psikiyatri kliniğinde geçer. Kaderlerine terk edilmiş ve donmamak için aynı odada birlikte kalmak zorunda olan ilginç ama zararsız altı deli ve yine onlar kadar ilginç olan doktorun hikayesinin anlatıldığı oyun Balkan yarım adasında akıl sahiplerinin gerçekleştiremediği ancak delilerin gerçekleştirebildiği "bir arada yaşama hayali"nin trajikomik öyküsü olarak sahneleniyor. 

Cimri
Moliere'in ünlü Cimri eserinin Erdal Kaya tarafından yapılan bir adaptasyonu olarak sahnelenen oyunun hikayesi 80'li yıllarda İstanbul'da geçmektedir. İstanbul burjuva sınıfının çılgınlık düzeyine ulaşmış para tutkusunun komedyası olarak sahnelenen oyun, parayı bütün yaşamsal değerlerin üzerinde tutan, bu yüzden kendi insani özüne ve çevresine yabancılaşan insanın içine düştüğü çelişkileri, gülünç ve zavallı durumu sergiliyor. Oyunun yönetmenliğini ise Erdal Kaya ve Yakup Selimoğlu birlikte üstleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.