TJA’lı kadınlar: Asla itaat etmeyeceğiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi uygulanıp, özgür bir toplum inşa edilene dek mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen TJA aktivistleri, “Asla eril zihniyete itaat etmeyeceğiz” dedi. 

HABER MERKEZİ

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 20 Mart gecesi Türk Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedilmesine hem ülkede hem de dünyanın birçok ülkesinden tepkilere neden olurken, kadın örgütleri Sözleşmenin kaldırılacağı tarih 1 Temmuz tarihine ilişkin ‘hayatı durdurma’ dahil kitlesel eylem planları hazırlığında. MA muhabiri Eylem Akdağ’a konuşan Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri de İstanbul Sözleşmesi uygulanana ve özgür bir toplum inşa edilene kadar mücadeleye devam kararlılıklarını vurguladı. 
 
106 kadın katledildi

İstanbul Sözleşmesi’nin her türlü şiddete karşı yaptırım gücüne sahip tek sözleşme olduğunu belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe Eşbaşkanı ve TJA aktivisti Sümeyye Kirici, “İktidarın, İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesinin asıl amacı kadın mücadelesini ortadan kaldırmak, şiddet, taciz, tecavüz ve istismarın önünü açmaktır. 2021’in ilk 4 ayında 106 kadın katledildi. Eğer uygulansaydı, o kadınlar bugün yaşıyor olacaktı. İktidar, kadının hak ve özgürlüklerini savunan ilk uluslararası belge olan İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayarak kadın kırımına destek çıkmıştır” dedi.

Sözleşmeden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Kirici, “Aktivist ve kadın siyasetçileri cezaevi politikalarıyla yıldıramazlar. İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Alanlarda haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” diye belirtti. 
 
Savunulacak son kale

İstanbul Sözleşmesi kadınlar için savunulacak son kale olduğunu vurgulayan TJA aktivisti Zülfiye Kişmir ise, hem fesih kararını hem de eril yönetimi tanımadıklarını söyledi. Kişmir, “Fesihle birlikte milyonlarca kadının hayatı bir adamın bekasına kurban gitti. Kağıt üzerindeki maddeleri silebilirler ama bizim kadın dayanışmamızı ve mücadelemizi silemezler. Haklarımız için bütün kadınları alanlarda, sokaklarda, evlerde ve medyada mücadeleye çağırıyoruz. Mücadeleden vazgeçmek yaşamdan vazgeçmek demektir” dedi.

İtaat yok

Yerine kayyum atanan Farqîn Belediyesi Eşbaşkanı ve TJA aktivisti Naşide Toprak da, yüzyıllardır varoluş mücadelesi veren kadınların erkek egemen sisteme karşı direndiğini ve vazgeçmediğini vurguladı. Toprak, şöyle dedi: “2005’ten bu yana evde, kamuda, sokakta, Meclis’te kadınlar hedefte. Günde en az 3 kadın katledilirken, sözleşmeden çekinildi. İstanbul Sözleşmesi kadınlara verilen bir lütuf değil, örgütlü kadın mücadelesinin bir kazanımı, yasal haktır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, dezavantajlı grupların ve LGBTi+’ların korunmasının yasal güvencesidir.”

Kararın altında yatan asıl nedenin “makul kadın” profili olduğunu söyleyen Toprak, “Toplumun yarısı olan kadına itaat etmeyi, kölece yaşamayı dayatıp, tüm toplumu tecrit altına alıp tek adam rejimini hayata geçirmek istiyorlar. Ama biz kadınlar, haklı mücadelemizin farkındayız ve asla eril zihniyete itaat etmeyeceğiz. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve dayanışmasıyla özgür bir toplum inşa etmek için var gücümüzle haklarımızı savunacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.