TJKE: Faşizm kaybedecek, kadınlar kazanacak

Kadın Haberleri —

.

.

  • TJK-E, Tüm kadınları faşizme, cinsiyetçiliğe, tecride, milliyetçiliğe ve gericiliğe karşı 8 Mart’ı mücadelenin zirveye çıktığı gün yapmaya çağırdı. 

HABER MERKEZİ

Avrupa’nın birçok ülkesinde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü işsizlik, eşitsizlik, ayrımcılık, kadına yönelik şiddet, yargıda cezasızlığa karşı grevle karşılarken, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) de “Kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunma zamanı” sloganıyla alanlarda olacak.

TJK-E, gün dolayısıyla yayınladığı bildirgede, erkek egemen sistemin kuşatmasına ve yükselen kadın direnişlerine dikkat çekerek, 1-8 Mart tarihleri arasında Avrupa’nın onlarca merkezinde eylem ve etkinliklerle alanlarda olacağını duyurdu.

Kadınların ve toplumların kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik olarak karşı karşıya kaldığı kapitalist uygarlığın sömürü ve baskı politikalarına karşı, dünyanın her köşesinde büyük bir direniş yürüttüğü ifade edilen bildirgede “Kadınlar güçlerini birleştirir ve dayanışlarsa 21. yüzyılın özgürlük yüzyılı haline gelmesi kaçınılmazdır. Kadın hareketleri ve kadın toplumsallığı olarak kapitalizmin bu kısır döngüsünden çıkmak, bu oyunları boşa çıkartmak gerekiyor. Kadınların bu ataerkil sistemde anne, eş ve işçi olarak görüldükleri gerçeğini daha derin anlamak ve örgütlü kimliklerle özgür bireyler ve özgür toplumsallığı daha fazla güçlendirmenin zamanı gelmiştir. Kuşkusuz sistem içinde sisteme karşı mevziler kazanmak ve mevzileri örgütlü yapısallıklara dönüştürmek önemlidir. Kadınların gerçek anlamda bu sistemde yeri sorgulanmalıdır. Sistemin kendi çıkarları için icat ettiği ihtiyaçlar ve zorunluluklarla kadınlara verilen rol ataerkil sistemin sınırları içinde hapsolmaktır. Bu kilidi kırmanın yolu özgürlüğü daha fazla savunmak ve özgürlüğün toplumsallıkla olan bağını daha fazla görmek ve örgütlemekten geçmektedir” denildi. 
Pandemi saldırı aracına dönüştü.

2020 yılının pandeminin gölgesinde kadınlara karşı yoğunlaştırılmış bir saldırı aracına dönüştüğü kaydedilen açıklamada, “Bu süreçte şiddetin her türlüsüyle yüzleştik. Bu süreç kamusal alanda ve özel alan olarak tarif edilen alanlarda şiddetin artışı ve kadın yoksullaşmayla daha da derinleşti. Ataerkil sistem kendisini kurtarmaya çalışırken kadın ve topluma saldırdı. Ekonomik çöküşünü sosyal ve siyasal krizlerini daha fazla faşizm üreterek sistem içinde kadınların binbir emekle elde ettiği hakları budamakla işe başladı. Bu yüzden bu süreçte en fazla direnen ve mücadele eden kadınlar oldu, mücadeleyi küresel düzeyde yürüttüler. Bu sürecin en önemli kazanımı da bu oldu” ifadeleri yer aldı. 

‘100 Neden’le faşizme karşı mücadele

Devlet kaynaklı şiddet, tecavüz, kırıma ve teröre maruz kalan Kürt kadınların ise, bu süreçte ‘Kadın Kırımına Karşı; Özgür Kadını ve Toplumu Savunma Zamanı’ hamlesi temelinde direniş ve mücadele geliştirdiğine vurgu yapılan açıklama, şöyle devam etti: “Bizler de Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak 2021, 8 Mart’ını ‘Kadın Kırımına Karşı Özgür Toplumu ve Özgür Kadını Savunma Zamanı’ şiarıyla karşılıyoruz. 25 Kasım 2020’de başlattığımız kampanyamızı büyük bir kararlılık ve coşkuyla 8 Mart’a taşıyoruz. Diktatör Erdoğan’ın yargılanması için başlattığımız ‘100 Neden!’ kampanyası ile Kürt kadınlar ve dostları faşizme ve kadın kırımına karşı önemli bir mücadele yürüttük. Kampanya ile hem cins kırımının yani feminicide’in uluslararası alanda suç olarak kabul edilmesi hem de tarihsel ve güncel olarak Türkiye’deki faşist şef diktatör Erdoğan’ın yargılanması hedeflenmiş, bu temelde kadınlar önemli bir mücadele yürütmüştür. 

Diktatörü yargılayacağız

‘Diktatörün yargılanması için 100 Neden!’ kampanyası, kadınlara yönelik saldırıların kadın soykırımı düzeyine geldiğine dikkat çekmesi açısından uluslararası alanda da karşılığını bulmuştur. Kürdistan’da süren kirli savaş ve bunun baş aktörü faşist Erdoğan’ın diktatörlüğünde işlenmiş suçlardır. Kürdistan’da süren sistematik işkence, taciz, tecavüz ve katliamların sadece bireye yönelmiş şiddet olarak değerlendirilemeyeceği, aksine bu katliamların siyasi bir içerik barındırdığı ve kadın kırım politikalarının bir sonucu olduğu oldukça açıktır. Bu saldırılar sonucunda yüzlerce kadın hayatını kaybetmiş, binlercesi tutuklanmış, işkence görmüş, siyasetten men edilmiş ya da tehdit altında yaşamaktadır. AKP-MHP faşist rejiminin bu politikalarının bir devamı olarak Kürdistan’ın diğer parçalarında da kadınlar aynı uygulama ve tehditlerle karşı karşıyadır. Son yıllarda farklı isimlerle örgütlenmiş birçok aşırı-cihadist çetelerin başta Şengal ve Rojava olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu’da gerçekleştirdiği binlerce kadın katliamı, kaçırma, köleleştirme, işkence, tecavüz saldırıları bizzat Erdoğan’ın politikalarının ve talimatlarının sonucu olarak gerçekleşmektedir. Efrîn’de şu an tüm dünyanın gözleri önünde bir kadın kırımı yaşanmaktadır. Dolayısıyla kampanyamız ile tüm bu vahşi politikaların sonlandırılması ve bu suçların baş faili olan diktatör Erdoğan’ın yargılanması için mücadelemizi güçlendirerek devam edeceğiz.”

1-8 Mart arası her yerde eylem

“2021, 8 Martı’na kadın konfederal sistemini örme, özgür yaşamı şekillendirme temelinde küresel düzeyde kadın ağlarını oluşturma ve ortak eylemlerle güçlendirme noktasında önemli bir gündemle giriyoruz. Öz savunma ve özerk örgütlenme konusunda oluşturduğumuz sistem ve kadın kırımına karşı uluslararası alanda verdiğimiz mücadele ile hem zihinsel hem de yapısal olarak kız kardeşlik görevleri temelinde uluslararası alanda önemli bir mücadele alanı oluşturarak bunu dalga dalga büyütüyoruz” denilerek eylemlilik gündeminin çerçevesi çizilen açıklama, şu çağrıyla son buldu:

“Bizler TJK-E olarak; 1-8 Mart tarihleri arasında Avrupa’nın onlarca merkezinde eylem ve etkinliklerimizle alanlarda olacağız. Ayrıca online panel ve seminerler ile farklı ülkelerden yüzlerce kadın ile buluşacağız.  Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, Hollanda, İngiltere, Avusturya, Yunanistan, İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’nın yanı sıra Kanada ve Avustralya’da da Kürt kadınları 8 mart günü alanlarda faşizme ve soykırıma karşı özgürlüğü savunacak, direnişi yükseltecek.

Bu temelde Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak 21. yüzyıl kadın yüzyılı olacak diyoruz, kadın kırımına karşı özgür kadını ve özgür toplumu savunuyoruz! Tüm kadınları faşizme, cinsiyetçiliğe, tecride, milliyetçiliğe ve gericiliğe karşı 8 Mart’ı mücadelenin zirveye çıktığı gün yapmaya çağırıyoruz.

Erkek egemen sistemin tüm çirkinlik ve kötülüklerin kaynağı olarak aşılması ve özgür yaşamın özgür kadın ve erkekler tarafından inşa edilmesi için her yerde ve her anı özgürlük bilinci-eylemleriyle güzelleştirelim. Görkemli katılımlarla özgürlük zamanını hep birlikte yaratalım!
Unutmayalım ki; faşizm kaybedecek, kadınlar kazanacak!” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.