
‘Paris Katliamı Kadın Kırımıdır. Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Hayır‘ sloganıyla gerçekleştirilecek eylemler, 23 Kasım günü üç büyük merkezde düzenlenecek yürüyüşlerle başlayacak.
TJKE, gün dolayısıyla ‘Mirabel Kardeşlerden 3 Yiğit Kürt Kadınına‘ başlıklı bir bildiri yayınladı. “Kürt, Türk, Arap, Fars, Laz, Ermeni, Asuri-Süryani… Ortadoğulu, Avrupalı, Afrikalı, Asyalı, Amerikalı… tüm kadınlar olarak 25 Kasım’ı, büyük bir özgürlük tutkusu ve her türlü şiddete karşı mücadele kararlılığıyla karşılıyoruz“ şeklinde başlayan bildiride, gün vesilesiyle 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı verdikleri özgürlük mücadelesi ile kadın özgürlük tarihine geçen Mirabel kızkardeşleri saygıyla andıkları ifade edildi.
25 Kasım gününün kendileri açısından sadece bir anma günü olmadığı belirtilen TJKE bildirisinde; “Erkek egemenlikçi sistemi sorgulamak, bu sistemin her türlü kirli yüzünü ve uygulamalarını deşifre etmek kadar; aynı zamanda bu sistem karşısında bilinçlenen, örgütlenen ve mücadele eden kadınların hesap sorması, en önemlisi de kadının özgürlüğü temelinde özgür-eşit-demokratik toplum sistemini ve yaşamını inşa etmesi anlamına da gelmektedir“ ifadeleri yer aldı.
Ortadoğu’da ‘Arap Baharı‘ olarak lanse edilen ancak Ortadoğu kadınlarının, halklarının özgürlük-eşitlik ve demokrasi taleplerine karşı bir müdahaleye dönüştüğüne dikkat çekilerek, bu durumun büyük bir gerilemeye yol açtığı ifade edildi. Devamında ise şu belirleme yapıldı: “Kadına yönelik şiddet yasa adına, inanç adına, töre adına, siyaset adına daha da vahşileştirilmiştir. Suriye’deki El Nusra vb. çeteler eliyle sayısız kadına tecavüzler yapılmış, kadınlar katledilmiş, bunların da ‘din adına, cihat adına’ yapıldığı yalanına başvurulmuştur. Erkek egemenlikli zihniyet, politikalar adeta yeni kılıf ve söylemlerle hortlatılmıştır. Türkiye’de AKP hükümeti, kadının düşüncesinden iradesine, inancından bedenine kadar el atmadığı alan bırakmamıştır. Kadını ‘günah nesnesi’ olarak lanse ederek, kadını toplumsal alandan koparmayı hedefliyor. Kadınları dört duvar arasına hapsederek, kendi sistemi için ucuz işçi, savaş politikaları için ise asker üretmenin gayesi içindedir.“
Bildiride, Rojava’da El Nusra’nın, Türkiye’de AKP ve İran’daki rejim ile işbirliği içindeki yapıların, aynı zihniyetin uygulayıcıları olduğu belirtilerek ortak yanlarının; kadın katliamı, kadını kapatma, kadının kazanılmış haklarını hiçe sayma; direnen kadınları tutuklama, idam etme olduğu kaydedildi. Devlet, koca, baba, din adamı, sevgili vb. kimliklerle yürütülen katliamın, sadece kadına değil, toplumları ayakta tutan komünal değerlere yönelik de yapıldığı vurgulandı.
9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te Kadın Özgürlük hareketinin kurucusu olan Sakine Cansız’ı, Fidan Doğan’ı ve Leyla Şaylemez’i alçakça bir saldırıda yitirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, onların, ‘Mirabel kardeşlerin yoldaşı’ olduğu belirtildi. Bildiride devamla şu ifadeler yer aldı: “Mirabel kızkardeşler gibi bu 3 yiğit Kürt kadını da, yaşamları ve mücadeleleriyle son nefeslerine kadar kadın özgürlük ilkelerinden asla taviz vermemişlerdir. Onlar yaşamlarıyla, mücadeleleriyle Mirabel kızkardeşlerin yoldaşları olduklarını göstermişlerdir. Bu 3 yoldaşımız, uluslar arası komplocu güçlerin işbirliği sonucu katledildi. Onlar şahsında Kürt kadınlarının ve dünyada direnen, özgürlükte ısrar eden ve asla bundan taviz vermeyen kadınların hedeflendiği açıktır. Paris Katliamı ile bir kez daha ‘dünya kadını’ kırılmak istenmiştir. Bir kadın kırımı ve insanlık suçu işlenmiştir. 25 Kasım vesilesiyle Sakine, Fidan ve Leyla yoldaşlarımızı da saygıyla ve büyük bir özlemle anıyor ve diyoruz ki;
Erkek egemenlikli sistem karşısında diz çökmeyen siz yüce kadınlar; rahat uyuyun, çünkü kızkardeşleriniz Kürdistan dağlarında, şehirlerinde ve köylerinde, yine Ortadoğu’da ve dünyanın dört bir yanında bu sistemden hesap sormak için ayaktalar, direniyorlar, örgütleniyorlar, mücadele ediyorlar.“
TJKE bildirisinde 25 Kasım’ı karşılayacak olan kadınlara hitaben de şu ifadeler yer aldı: “25 Kasım’ı daha da örgütlenerek, mücadeleyi büyüterek, erkek egemenlikli sisteme asla boyun eğmeyerek karşılayan tüm kadınları selamlıyor ve diyoruz ki: Haydi! Kadına karşı şiddetle mücadeleyi yükseltelim, öz savunmamızı her alanda geliştirelim, alternatif özgür-eşit-demokratik toplum sistemini inşa edelim. Şiddeti ve şiddetin yaratıcılarını kahredelim.“
TJKE eylem planı
TJKE, gün dolayısıyla 23 Kasım’dan başlayarak Aralık ayının ilk haftalarına kadar yayılan bir eylemlilik süreci başlatıyor.
TJKE’nin eylem planlaması şöyle:
23 Kasım’da:
*Frankfurt’ta, saat 13:00’te Darmstadt, Giessen, Mannheim, Saarbrücken gibi çevre illerin de katılımıyla Frankfurt Hauptbahnhof önünde bir yürüyüş ve miting yapılacak.
* Stuttgart’ta saat 14:00’te Hauptbahnhof karşısındaki Lautenschlagerstrasse‘de farklı kadın grupları ile beraber Bodensee, Freiburg, Heilbronn, Münih, Ulm gibi çevre illerin de katılımıyla yürüyüş ve miting gerçekleştirilecek.
*Düsseldorf’ta; Köln, Duisburg, Bonn, Dortmund, Essen ve Bielefeld gibi çevre illerin de katılımıyla, saat 13:00’de Hauptbahnhof karşısında bir yürüyüş ve miting düzenlenecek.
* Fransa’nın başkenti Paris’te Montparnasse 4’de farklı kadın gruplarıyla birlikte saat 13:00’de yürüyüş yapılacak.
* İsviçre’nin Basel kentinde saat 14:00’de ülke genelinden kadın katılımıyla Claramatte Park’tan şehir merkezine doğru bir yürüyüş ardından miting yapılacak.
* Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Amsterdam Kürt Kültür Derneği’nde, saat 14:00’te; Eindhoven kentinde ise saat 13:00’te birer seminer düzenlenecek.
24 Kasım’da:
* Hollanda’nın Rotterdam kentinde Binnenwegplein alanında saat 14:00’te miting düzenlenecek. Miting sonrası ise Grote Kerkplein 5 nolu adreste seminer verilecek, Paris Katliamı’nda yaşamını yitirenler üzerine bir sinevizyon gösterimi yapılacak, müzik şöleni düzenlenecek.
* Almanya’nın Rüsselsheim kentinde Amara Kadın Meclisi’nin organizesiyle Rüsselsheim Kürt Kültür Derneği’nde saat 13:00’de seminer yapılacak.
* Saarbrücken’de İşçi Kültür Birliği binasında Kürt Kadın Komisyonu’nun organizesiyle saat 14:00’de bir seminer düzenlenecek.
25 Kasım’da:
*Almanya’nın Frankfurt kentinde Hauptwache meydanında Amara Kadın Meclisi ve farklı kadın örgütlerinin organizesiyle saat 17:00’de yürüyüş düzenlenecek.
* Giessen’da saat 15:00’de Berçem Kadın Meclisi’nin organizesiyle Kürt-Alman Dostluk Derneği’nde bir seminer verilecek.
* Mannheim/Paradeplatz’da Kürt Kadın Hareketi ve Sosyalist Kadınlar Birliği’nin organizesiyle saat 14:00’de bir miting düzenlenecek.
* Fransa’nın Strasbourg kentinde Kleber Platz’da saat 17:00’de farklı kadın gruplarıyla birlikte meşaleli yürüyüş yapılacak.
*Hamburg’da Steintorwall Hauptbahnhof’da farklı kadın kurumlarıyla ortaklaşa saat 17:00’de bir yürüyüş ve miting yapılacak.
* Bremen’de Galeria alışveriş merkezi önündeki Hanseatenhof Bremen merkezinde saat 17:00’de bir panel düzenlenecek.
*Köln’de tarihi Dom Kilise’sinin önünde Kürt-Türk ve Alman kadın kurumları ile beraber saat 18:00’de bir yürüyüş organize edilecek.
27 Kasım’da:
* Hamburg yakınlarındakiWinsen kentinde Mozartstr. 6 adresinde saat 11:00’de panel düzenlenecek.
30 Kasım’da:
* Stuttgart-Altesfeuerwehrhaus’da Möhringer Strasse 56, 70199 Stuttgart adresinde Stuttgart Kadınlar Güç Birliği Platformu’nun organizesiyle saat 15:00’de bir panel yapılacak.
1 Aralık’ta:
*Sara Kadın Meclisi’nin organizesiyle Darmstadt Enformasyon ve Dayanışma Merkezi‘nde saat 13:00’te bir seminer verilecek.
* Almanya’nın Freiburg kenti yakınındaki Villingen-Schwenningen kentinde, Kürt Kadın İnisiyatifi ve Yeni Kadın’ın organizesiyle, Gewerbestrasse 9, 78054 VS-Schwenningen adresinde, saat 13:00’te “Kadın, Şiddet, Emek ve Rojava” konulu bir panel düzenlenecek.
7 Aralık’ta:
* Hollanda’nın Arnheim kenti Kürt İşçiler Derneği’nde Kürt Kadın Komisyonu’nun organizesiyle saat 13:00’de, başlık parası ve zoraki evlilikleri konu alan bir seminer verilecek.
8 Aralık’ta:
* Ludwigshafen’da Kürt Kadın Komisyonu’nun organizesiyle saat 14:00’te Ludwigshafen Kürt Kültür Derneği’nde bir seminer verilecek.
* Den Haag’da Ronahi Kadın Meclisi’nin organizesiyle saat 13:00’de bir seminer düzenlenecek.
HABER MERKEZİ