TL'de düşüş hızlandı

Türk Lirası hızla değer kaybediyor

Türk Lirası hızla değer kaybediyor

  • Sene başında 13,35 TL olan dolar kuru, dün 16,75'i gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün faizi düşürmeye devam edeceklerini söylemişti.

Dolar/TL 16.7 üzerinde yükselişini sürdürürken Erdoğan “düşük faizle ihracat, üretim ve istihdam odaklı politikalara” devam edeceklerini söyledi. “Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” diyen Erdoğan, 5.3 milyon kişiyi etkileyerek memur ve emekli maaşlarının artışına zemin hazırlayacak ek gösterge çalışmasını da açıkladı.

Dolar/TL, geçen ay başlayan ve TL’de yüzde 10 değer kaybı ile sonuçlanan sert yükseliş ardından 16.5 etrafında birkaç gün sakin seyir izledikten sonra yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL, 20 Aralık’tan beri ilk kez 16,75 seviyesini dün sabah gördü. Yıl başında dolar/TL 13,35 seviyesindeydi. Dolar kurunda yıl başından bu yana artış yüzde 25’i aştı.

Sene başında 15,11 olan Euro/TL de dün 17,97’yi gördü. Gram altında da dün sabah 992 TL seviyesi görüldü.

Erdoğan yönetiminin uyguladığı ekonomi tercihleri düşük faiz ile ihracat odaklı bir üretim canlılığı hedeflenirken böylece kalıcı cari fazla veren bir ekonomik yapı öngörülüyor. Ancak küresel petrol, emtia, gıda fiyatlarında savaş kaynaklı sert yükselişler, Türkiye’nin cari fazla vermesine imkan tanımayacak boyuta ulaştı.

Ekonomistlerin bu yıl için cari açık beklentisi 40 milyar dolara yaklaştı ve her geçen gün yukarı revize ediliyor. Bu da politikanın temelini oluşturan ekonominin döviz fazlası verecek hale bu yıl gelemeyeceğini ve döviz ihtiyacının devam ettiğini gösteriyor. Bu gelişmeler, düşük rezervler kaynaklı endişeleri piyasalarda her zaman canlı tutuyor.

Bir diğer taraftan bu politikalar TL’deki değer kaybı ve büyüyen enflasyon sorunu beraberinde getiriyor. Reuters anketlerinde her ay beklentiler daha da yukarı revize ediliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.