Tokmak’a ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu

Kadın Haberleri —

Fatma Tokmak

Fatma Tokmak

  • Fatma Tokmak’ın avukatlarından Jiyan Kaya, Adli Tıp Kurumu’nun Tokmak’a verdiği “Cezaevinde kalabilir” raporunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

AKP-MHP iktidarının elinde hasta siyasi tutsaklara dönük bir suikast silahına dönüşen Adli Tıp Kurumu’nun raporları öldürmeye devam ediyor. 

Daha önce hasta tutsak Fatma Tokmak’ın “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen Adli Tıp Kurum’un “Cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini kaydeden avukat Jiyan Kaya raporun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Jinnews’in haberine göre, 22 yıldır cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Fatma Tokmak’ın salgın hastalık nedeniyle iki yıl boyunca doktora gidemediğini aktaran Kaya, sağlık durumu kötüleşmesi nedeniyle cezaevi idaresi tarafından Tokmak’ın hastaneye götürüldüğünü ve cezaevi dönüşünde 14 gün karantinaya alındığını belirtti.

.
Avukat Jiyan Kaya

ATK’ye götürüldüğünü bilmiyor

Tokmak’ın Adli Tıp Kurumu’na götürülüş sürecine de değinen Kaya, “Bize, ‘Hastaneye götürülüyorum, ne olduğunu tam olarak anlayamadım. Ama sürekli hastaneye götürülüyorum, durumumda bir şey mi var?” diye sorduğunu belirtti.

Hastaneye götürüldüğünü sanan Tokmak’ın aslında heyet tarafından rapor alınması için ATK’ye yönlendirildiğini öğrendiklerini kaydeden Kaya, bu sebeple birkaç defa hastaneye götürüldüğünü ve avukatlarının da süreçten bu şekilde haberdar olduğunu aktardı.

Rutin kontrol yeterli görüldü

Avukat Jiyan Kaya şöyle dedi: “Mayıs ayında Fatma’nın cezaevinde kalıp kalamayacağının değerlendirilmesi için ATK’de muayeneye başladı. Raporu 13 Haziran’da çıktı ve Fatma’nın cezaevinde tek başına yaşamını idame ettirebileceği, normal rutin kontrollerle hastalığının kontrol altında tutulabileceği, bu nedenle de cezaevinde kalmasının uygun olacağı yönünde rapor geldi.” 

‘Rapor hekimlik ilkelerine uygun değil’

Rapor bildirilmediği için Fatma Tokmak’a sonucunu kendilerinin paylaştığını söyleyen Kaya, “Adli Tıp Kurumu’nun raporları maalesef ki hasta tutsaklar açısından son derece vahim. Son dönemlerde özellikle pandemi sürecinde birçok hasta tutsak hayatını kaybetti ve bu süreç aynı şekilde devam ediyor. Hayatını kaybeden bu hasta tutsakların hepsinin ATK tarafından verilmiş ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu vardı. Bu raporların hekimlik ilkelerine uygun hazırlanmadığını düşünüyorum. Bağımsız hekimlerin bu sürece dahil olması ve bu raporların dikkate alınması gerekir” diye konuştu.

‘Vücudunun her tarafında morarmalar var’

Tokmak’ın, 2014 yılında bağımsız hekimler tarafından hazırlanan “Cezaevinde kalamaz” raporu olduğunu anımsatan Kaya, “Aradan geçen 8 yılın ardından ATK o raporu hiçe sayarak Fatma’nın cezaevinde kalabileceğini söylüyor. Fatma’nın pandemi sürecinde bile hastalığı çok ilerledi. Biz sık sık görüştüğümüz için vücudundaki değişimleri görebiliyorduk. Vücudunun her tarafında morarmalar var, Fatma’ya sürekli kan dolaşımı yapılıyor. Kan dolaşımı nedeniyle de vücudunda morarmalar oldu, son görüşmelerimizde sürekli kalbinin sıkıştığını ve göğsünde bir ağrı hissettiğini söylüyordu. Tüm fiziksel belirtilere rağmen 8 yılın ardından durumunun daha iyiye gittiğini söylüyorlar bize. Bu raporların gerçeği yansıtmadığını, sorumluluk almamak için yapılan işlemler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Fatma Tokmak’ın bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirten Kaya, Tokmak’ın da talebinin aynı yönde olduğunu vurguladı. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.