Toplumsal birlik gerekli

Kadın Haberleri —

Avukat Kübra Deniz Çelik

Avukat Kübra Deniz Çelik

  • Raporlarla diri diri yakıldığı sabitlenen Pınar Gültekin davasında katile 23 yıl ‘haksız tahrik indirimi’ yapılmasının hiçbir gerekçesi olmadığını belirten avukat Kübra Deniz Çelik, kadın katliamlarına karşı tek başına mücadelenin yeterli olmadığını kaydetti.

Pınar Gültekin davasında katile 23 yıl indirim yapılmasına birçok kadın kurumu ve şahsiyet tepki gösterdi. 

Pınar Gültekin’in aile avukatı Rezan Epözdemir’in hukuk bürosu avukatlarından Kübra Deniz Çelik Jinnews’ten Melike Aydın’a yaptığı değerlendirmede karara tepki gösterdi. Çelik, bundan sonra yol haritalarını başvuracakları istinafın kararına göre çizeceklerini kaydetti.

‘Tahrik’ indiriminin nedeni bilinmiyor

Mahkemenin gerekçeli kararını henüz bilmediklerini söyleyen Çelik, fail Cemal Metin Avcı’nın, üç “haksız tahrik savunmasında bulunduğunu söyledi. Çelik devamla şöyle dedi: “Birincisinde, ‘Pınar bana kesici aletle saldırdı, kendimi korumak için öldürdüm’ dedi. Ortada ne suç aleti vardı ne de yara. Diğerinde, ‘Pınar bana şantajda bulundu’ dedi ama ortada ne bir tehdit mesajı ne da başka bir şekilde bu durumu delillendiremedi. Cezaevinden mektup yazdı mahkemeye, ‘benim videomu çekti’ diyerek. Ama ne kendi telefonunda ne de Pınar’ın telefonunda bir video vardı. 11 ay biz Amerika’ya gönderilen yazıyı bekledik. Biz ‘haksız tahrik indirimi’nin neye dayandırıldığını bilmiyoruz. Gerekçeli kararda yazacağını ifade etti mahkeme. 15 gün içinde bu karara ulaşacağız.”  

Diri diri yakıldı

"Haksız tahrik indirimi"nin, ezberlenmiş kalıplara itibar edilerek verilmesine sık sık rastlandığını ifade eden Kübra Deniz Çelik, “Hepimiz tehlike altındayız. Öldürüldükten sonra da faillerimiz de cezalandırılmıyor. Gerçekten içler acısı bir duruma doğru gidiyoruz. Toplumda da çok büyük infiale yol açıyor bu durum. Canlı iken yakıldığına dair 3 ayrı rapor var. Yanarken, abisi bir buçuk saat orada duruyor ve haberdar olmadığını söylüyor. Buna rağmen ‘canavarca his yok, haksız tahrik indirimi var’ deniyor. Bunun vicdanlara sığması mümkün değil. 23 yıl cezanın infazı 14 yıl 4 ay. Sanık yaklaşık 2 yıldır içeride. Pınar’ın anne ve babası gerçekten perişan hale gelmiş. Böyle infiale neden olan bir suçta yatarının 14 yıl gibi bir ceza ile dışarı çıkanın vicdanlara sığacak bir tarafı yok” değerlendirmesinde bulundu.  

Öldürülen kadın sayısı artıyor

Çelik, istinafın kararına göre yol haritası çizileceğine işaret ederek, kadınların bu süreçte sesini yükseltmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, “Kadınlar susmamalı, alttan almamalı, kendimizi korumak için hep beraber elimizden geleni yapmalıyız. Bu, tek başına yapılabilecek bir mücadele değil, çünkü bu şekilde düşünen çok fazla insan var. Giderek kötüye gidiyoruz ve her gün öldürülen kadın sayısı artıyor. Bu anlamda toplumsal bir birlik içinde hareket etmek gerekir. Diliyorum ki bu vicdanları yaralayan karar, istinaf mahkemesince kaldırılır” diye konuştu. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.