Town 22 üssü vuruldu

Dünya Haberleri —

Town 22 üssünde ABD askerleri

Town 22 üssünde ABD askerleri

  • Ürdün'de Suriye ve Irak sınırlarını gözetleyen ABD’nin ‘Town 22’ üssü vuruldu. SİHA ile gerçekleşen saldırıda 3 ABD askeri yaşamını yitirdi, 25 yaralı var.

Tenef üssünde bulunan rejim karşıtları ve DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyona istihbarat desteği sağlayan ‘Town 22’ üssü Ürdün’ün kuzey doğusunda yer alıyor. Gerçekleşen saldırıda 3 askerin yaşamını yitirdiğini açıklayan Pentagon 25 askerin de yaralandığını duyurdu. Yaşanan SİHA saldırısına dair İran, saldırı ile ilgileri olmadığını açıklarken, direniş ekseni olarak tanımladığı kendisine yakın güçler ile ABD arasında yaşanan gerilim tanımlaması yaptı. Bu saldırı, ABD’nin son zamanlarda yaşadığı en büyük savaş kaybı oldu. 

Lojistik ve istihbarat üssü
‘Town 22’ üssü, Suriye içindeki Tenef'e yerleşen Şam yönetimine muhalif guruplara ve kuzeyde ABD'nin diğer üslerine lojistik ve istihbarat desteği görevini yerine getiriyordu. Resmi görev tanımlaması böyle olsa da üs, İran'ın bölgedeki faaliyetlerine karşı koymak için kullanılıyor. Üste yüzlerce ABD askerinin yanı sıra saldırı, nakliye ve eğitim helikopterleri ile zırhlı askeri araçlar yer alıyor.
Hakkında çok az şey bilinen üs, 2016'da ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerince "DAİŞ’le mücadele" için kurulan Tenef Üssü'ne yakınlığıyla dikkati çekiyor. Üs, karşısındaki Tenef üssünü Ürdün sınırları içinden korumayı amaçlıyor. Her iki üs arasında 22 kilometrelik mesafe bulunuyor. Tenef'te 200 civarında ABD askerinin bulunduğu bilinirken, Town 22'de konuşlu ABD askeri sayısına ilişkin ise kesin veri bulunmuyor.
ABD, 2017 ve 2018'de genişlettiği Tenef Üssü'nden kaldırılan gözetleme balonlarıyla Ürdün sınırı ile Fırat Nehri arasındaki yüzlerce kilometrelik alanda İran destekli grupların askeri faaliyetlerini gözetliyor.

Tenef ‘eğit donatçıların’ merkezi
Türk-ABD destekli Özgür Suriye Ordusu adı altına oluşturulan çete yapılanması, eğit-donat programı kapsamında Tenef üssünde sık sık askeri eğitim yapıyor. Üste ABD askerlerine ait 7 bina, gözetleme balonlarının kamufle edilip korunması amacıyla 3 hangar yer alıyor. Ayrıca üste ABD askerlerinin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Hollanda askerleri de bulunuyor.

Biden İran’ı işaret etti
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Joe Biden, "Dün gece, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında konuşlanmış güçlerimize düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü, çok sayıda da yaralı var. Bunun Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplarca gerçekleştirildiğini biliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığınca (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada da Ürdün'ün kuzeydoğusunda tek yönlü yapılan insansız hava aracı saldırısı sonucu 3 ABD askerinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı belirtilmişti. AMMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.