Trump’ın ‘Gag Kuralı’ kötü etkiledi

Kadın Haberleri —

.

.

  • ABD dışında yerleşik sivil toplum kuruluşlarının müşterilere yasal kürtaj hizmetleri sağlamak için ABD küresel sağlık yardımı kapsamında herhangi bir fon sağlanmamasını içeren Global Gag Kuralı Biden tarafından tersine çevrilse de, araştırma sonuçları kadınlar üzerinde yarattığı etkileri tersine çevirmenin yeterli olmayacağına işaret ediyor.

FRANKFURT

ABD Başkanı Joe Biden, hastalara kürtaj hizmeti sağlayan veya yönlendiren hükümet dışı gruplara ABD finansmanını yasaklayan Trump yönetim politikasını tersine çevirdi.

Mexico City Politikası olarak da bilinen Küresel Gag Kuralı, 1984’te Ronald Reagan tarafından yürürlüğe girdi. Başlangıcından bu yana politika her Cumhuriyetçi başkan tarafından uygulandı ve her Demokrat başkan tarafından iptal edildi.

Trum yönetiminde ise 2017’de Küresel Sağlık Yardımında Yaşamı Koruma politikasıyla daha da katı hale getirildi, 2019’da uygulama daha da genişletildi.

Global Gag Kuralı, ABD dışında yerleşik sivil toplum kuruluşlarının müşterilere yasal kürtaj hizmetleri, yönlendirmeler veya bilgiler sağlamak için ABD küresel sağlık yardımı kapsamında herhangi bir fon sağlanmamasını içeriyordu. 

Üreme sağlığı programlarını etkiledi

The Conversion web sitesi, ‘Gag Kuralı’nın etkilerini incelemek için Kenya ve Madagaskar’da Afrika Nüfus Sağlık Araştırma Merkezi ve L’Institut National de Santé Publique et Communautaire ile işbirliği yaptı. Her iki ülkede de Küresel Gag Kuralı’nın, STK ortaklıklarını bozarak ve hizmet sunumunu parçalayarak ulusal sağlık sistemlerini zayıflattığını, bunun da kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişiminde engeller yarattığını kanıtladı.

Kenya’daki araştırma katılımcıları, kadınları doğum kontrolü, yasal kürtaj ve kürtaj sonrası bakıma yönlendirmede artan zorlukları anlattı. Bunun nedeni, bazı kuruluşların ABD hükümetinden fon alabilmek için kürtajı içeren cinsel sağlık ve üreme sağlığı programlarına son vermeyi seçmesi oldu. Bazı kuruluşlar, politikanın hükümleriyle ilgili kafa karışıklığı veya ABD hükümetinin finansman fırsatlarını kaybetme korkusu nedeniyle izin verilen aile planlaması veya kürtaj sonrası bakım hizmetlerini gereksiz yere kısıtladı.

İstenmeyen gebeliklere yol açtı

Madagaskar’da, kadınların aile planlaması hizmetlerine erişimi üzerinde olumsuz etkilere dair kanıtlar bulundu. Örneğin Madagaskar Sağlık Bakanlığı’nın önemli bir ortağı olan bir STK, Global Gag Kuralını imzalamayı reddettiği için ABD hükümetinin finansmanını kaybetti. Bu, bazı kırsal alanlarda aile planlaması erişimini azaltması gerektiği anlamına geliyordu ve yaklaşık 200 kamu ve özel sağlık tesisine verilen desteği sona erdirdi.

Kadınlar bir doğum kontrol yöntemi elde etmek için daha yüksek ücretler, birçok sağlık tesisindeki stokların tükenmesi ve tercih ettikleri yöntemi bulmak için birden fazla yere seyahat etmek zorunda kaldı. Bazı kadınlar, kontraseptif yöntemlerini elde edemedikleri için istenmeyen gebelikle sonuçlandı. 

Etkileri tersine çevirmek yeterli olmayacak

Global Gag Kuralı’nın Biden tarafından yürürlükten kaldırılması, dünya çapında kadınların cinsel ve üreme sağlığını ve haklarını iyileştirmeye yönelik gerekli bir adım olsa da, son dört yılda yarattığı etkileri tersine çevirmek yeterli olmayacak.

Araştırmacılar, Gag Kuralını kalıcı olarak yürürlükten kaldırmanın yanı sıra, ulusal sağlık sistemlerini ve doğum kontrol tedarik zincirlerini yeniden inşa etmek ve güçlendirmek için ABD hükümeti ve ulusal hükümetlerden kapsamlı cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgilerine ve hizmetlerine yenilenmiş bir yatırım yapılması gerektiğini söylüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.