Trump’ta yumuşama yok

Dünya Haberleri —

Donald Trump

Donald Trump

  • Davos’ta sert ve doğrudan üslup kullanan ABD Başkanı Donald Trump, ticaret ve savunmadaki tutumunda herhangi bir yumuşama göstermedi. 

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) video konferans yoluyla konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalı müttefiklerine sert bir uyarıda bulunarak daha fazla askeri harcama talep etti. ABD sanayisini gümrük vergileriyle koruma sözünü Davos zirvesinde de tekrarlayan Trump, sert ve doğrudan üslubuyla yaptığı konuşmada, 'Önce Amerika' gündemi için yeni bir hamlenin sinyallerini verdi. Avrupalı liderlerle ilişkileri daha da gerginleştirebilir.

Avrupa'ya gümrük vergisi tehdidi

Trump, Avrupa Birliği'ni Amerikan ürünlerine yönelik adaletsiz ticaret politikaları nedeniyle eleştirdi. ABD dışında üretim yapan şirketlerin ağır gümrük vergileriyle karşılaşacağını vurgulayan Trump, "Amerika'da üretim yapın, yoksa sonuçlarına katlanın," dedi. Ayrıca, Avrupa'nın Amerikan tarım ürünleri ve otomobillerine karşı engeller koyarken, kendi ürünlerini ABD pazarına serbestçe soktuğunu söyledi.

Yüzde 5'e çıkarın

Trump, NATO ülkelerinin savunma harcamalarını GSYİH'nin yüzde 5'ine yükseltmesini istedi. Daha önce belirlenen yüzde 2'lik hedefin yetersiz olduğunu savunarak, ittifak üyelerini daha büyük mali sorumluluklar almaya zorladı. Bu talep, Avrupa'daki liderlerin iç muhalefetle karşılaşabilecekleri yeni bir tartışma başlattı.

Trump'ın Davos konuşması, ABD'nin çıkarlarına öncelik veren ve Avrupa ile ilişkilerde gerginliği artırabilecek bir ton taşıyordu. Trump Avrupalı liderlere, ‘ilişkilerde yeni bir dönem başlıyor ve kolay olmayacak’ mesajını doğrudan verdi. DAVOS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.