Tüm haklar gasp ediliyor

  • Cezaevlerindeki neredeyse tüm hakların askıya alındığını söyleyen İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu, özellikle açlık grevindeki tutsakların sürekli cezalarla haklarının gasp edildiğini söyledi.

ERDAL BAZ / HAKKARİ

İHD Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu, cezaevlerinde devam eden açlık grevinde olan siyasi tutsakların birçok hak ihlaline maruz kaldığını söyledi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 47.grupla 233. gününde devam ediyor. Tutsaklar, 5’er gün olan eylemi, 14 Temmuz’dan itibaren 15 güne çıkardı. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 212, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 195 gündür açlık grevi yapılıyor. Açlık grevindeki tutsaklar, cezaevlerinin durumu ve Hakkari’deki ihlalleri İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı Yusuf Çobanoğlu ile konuştuk. Hak ihlallerine karşı etkili bir çalışma yürüttüklerini belirten Çobanoğlu, cezaevi, çevre-sağlık-hayvan, kadın ve çocuk hakları komisyonlarını kurduklarını ve yeni dönemde birçok hedeflerinin olduğunu söyledi.

Cezaevleri ziyaret edildi

Çobanoğlu, açlık grevinde olan siyasi tutsakların durumunu gözlemlemeye yönelik birçok cezaevine ziyaret gerçekleştirdiklerini ve yaşanan hak ihlallerini birinci ağızdan dinlediklerini belirtti. Açlık grevi sürecinde Bafra T Tipi Cezaevi, Ordu Cezaevi, Giresun E Tipi Cezaevi, Gümüşhane E Tipi, Rize Kalkandere, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Van F Tipi ve T Tipi cezaevlerinde tutsaklarla görüştüklerini aktaran Çobanoğlu, şu hak ihlallerini paylaştı:

Tüm hakları gasp ediliyor

“Hastaneye götürüldüklerinde kelepçeyle muayene dayatılıyor. Cezaevine döndüklerinde hücrelerde 2 haftalık (14 günlük) bir karantinaya alınıyorlar. Bu hücrelerde hijyen koşullarının sağlanmamış olması nedeniyle hastalıkları ağırlaşıyor ve yeni hastalıklar meydana geliyor. Açlık grevine girdikleri için keyfi bir biçimde disiplin cezalarına maruz bırakılıyorlar.  Bu disiplin cezaları nedeniyle cezası bir yılın altında olan mahpusların denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanması engelleniyor. Birçok radyo cihazları toplatılmış. Kendi talep ettikleri gazeteler verilmiyor. Çıplak aramaya maruz kalan mahpuslar var. Başka cezaevinde olan arkadaşlarına gönderdikleri mektuplar da engelleniyor.”

Fahiş fiyatlarla satış

Cezaevinde gıda ve yaşam malzemesinin çok fahiş fiyatlarla satıldığını dile getiren Çobanoğlu, ailelerin gönderdiği eşyaların cezaevi kantininde de bulunması durumunda, gönderilen malzemelerin mahpuslara verilmediğini ifade etti.

 

Hakkari 2 bin gündür yasak

Çobanoğlu, Hakkari’de kısa aralıklar sayılmazsa yaklaşık 2 bin gündür eylem ve etkinlik yasağının devam ettiğini söyledi.

Hakkari’deki hak ihlallerine de dikkat çeken Çobanoğlu, 17 Haziran’da yapılan 10. Olağan Genel Kurul’da yönetimi devraldıklarını belirterek, ”Gün geçmiyor ki bir hak ihlali yaşanmasın. Yönetime geldiğimiz günden bu yana birçok insan hakkı ihlali yaşandı” diyerek yapılan başvurulardan şu ayrıntıları paylaştı:

*  Mersin’de kocası tarafından şiddete maruz kalan bir kadın intihar etti.

* Gever’de (Yüksekova) 3 nolu motorlu taşıtlar kooperatifinin 55 aracının, kayyum atanan belediye tarafından ruhsatları iptali edildi ve kooperatifin idare mahkemesinde açmış olduğu davada yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen bu karar belediyece dikkate alınmayıp araçların trafiğe çıkması engellendi.

* Derecik’te bir çocuk cinsel istismara uğradı.

* Derecik’te sınır boylarında askerler tarafından açılan ateş sonucu üç sivil yaralandı.

* Kısacık zaman diliminde çok sayıda hak ihlali yaşandı” diyen Çobanoğlu, ”Üstelik bunlar sadece derneğimize yansıyan ihlaller” diyerek, tablonun çok daha karanlık olduğuna işaret etti.

15 günlük yasak uzatılıyor

Hakkari’de uzun zamandır eylem ve etkinlik yasağı olduğuna da işaret eden Çobanoğlu, “Hakkari’de yaklaşık 2 bin gündür eylem ve etkinlik yasağı devam ediyor. Bu yasaklar elbetteki hak, hukuk ihlallerine karşı hareket kabiliyetimizi oldukça daraltmaktadır. Anayasal hakkımız olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. Valilik, Mayıs 2016’dan bu yana kentteki tüm eylem ve etkinlikleri, 15 günlük süreyle uzatmaya devam ediyor. Hakkari Valiliği tarafından 15 gün daha uzatılan yasak, 30 Temmuz’a kadar sürecek.

HDP binasının önü serbest

HDP binası önündeki provokatif eyleme de dikkat çeken Çobanoğlu, ”Yönlendirildiği aşikâr olan bir grubun, HDP Hakkari İl binası önünde kolluk güçlerinin denetiminde ve korumasında, şiddet girişimleri ve hakaret içeren eylemleri gerçekleştirebiliyor olması, Hakkari’deki eylem ve etkinlik yasağı rejiminin özel bir seçicilike icra edildiğini gözler önüne sermektedir. Ancak bu yasaklar bizim haksızlıklara ses çıkarmamızın önüne geçemeyecektir” diye konuştu.

 

Ahlaksız takip

Çobanoğlu, detaylarına açıklayacakları raporda yer verecekleri, Türk devlet güçlerinin ahlaksız terörize uygulamalarından da bir örnek verdi. Buna göre; Batman’da eşini cezaevinde ziyaret etmeye giden bir kadın, Gever’den Batman’a kadar her polis kontrol noktasında durdurulup çıplak aramaya maruz bırakıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.