Tüm hastalar aynı koğuşta

  • Tokat Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Cebrail Vural, farklı hastalıkları olan 8 tutsakla birlikte aynı koğuşa konuldu. Ailesine oda değişikliği konusunda verdikleri dilekçelerin kabul edilmediğini aktaran Vural, “Burada çürümemizi istiyorlar” dedi.

 

Tokat T Tipi Cezaevinde kalan Cebrail Vural, ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerini aktardı. Prostat, astım, bel kayması, boyun fıtığı ve KOAH gibi birçok kronik hastalığı bulunup İHD’nin hasta tutsaklar listesinde yer alan Vural, cezaevi idaresi tarafından farklı hastalıkları bulunan 8 kişi ile birlikte üç aydır “hücre tipi” bir koğuşta tutulduklarını anlattı.

Cezaevi müdürüne, infaz savcısının böylesi bir uygulamaya dair bilgi sahibi olup olmadığını sorduklarında ‘hayır’ yanıtı almalarına rağmen üç aydır bu şekilde tutulduklarını söyleyen Vural, bu koğuşa getirildiği günden beri hastalıklarının her geçen gün arttığını ifade etti.

Koğuştaki diğer tutsaklarla hastalıkları artıp ölmeleri istendiği için aynı koğuşta tutulduklarını dile getiren Vural, “Tek amaç budur. Burada tecrit altındayız. Burada yaşananlar hukuk dışı uygulamalardır, insani sağlık haklarına aykırıdır. Bu uygulama kurumların aldığı bir karar değil, şahısların keyfi bir şekilde bizi zorlamak için başvurduğu bir yöntemdir” dedi.

Oda değişikliği konusunda verdikleri dilekçelerin kabul edilmediğini de paylaşan Vural, “Burada çürümemizi istiyorlar. Kenan Evren’in ‘asmayalım da besleyelim mi?’ sözü var. Burada yaşatılan aynı zihniyettir” diye konuştu. 

Tedavi edilmiyorlar

 Vural’ın Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan annesi Nofa Vural (68) bu uygulamaya tepki gösterdi. Müebbet hapis cezası verilen ve 27 yıldır farklı cezaevinde kalan oğlunun son 10 yıldır Tokat T Tipi Cezaevi’nde tutulduğu bilgisini veren anne Vural, şunları dile getirdi: “Salgın başlamadan önce yılda bir kez açık görüşüne gidiyordum ancak salgın başladığından bu yana onu göremedim. Sadece telefonla konuşuyoruz. Yaşadığı hak ihlallerine dair bugüne kadar bize bir şey yansıtmazdı. Baskı olsa bile biz üzülmeyelim diye bize söylemezdi. Ancak bu hafta aradığında yaşadıkları hak ihlallerini anlattı. Hasta olan tutukluları bir odaya koymuşlar, tedavileri yapılmıyor, hastalıkları artsın istiyorlar. 3 aydır onlara bu zulmü yapan kişinin cezaevi müdürü M.K. olduğunu söylüyor.”

Oğluma söz verdim

 “Hasta bir insana neden bu zulüm yapılıyor?” diye soran anne Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuna kadar onun yolundayız. Oğlum benden ilk ayrıldığında, özgürlük için yollara düştüğünde bana ‘beni bir daha göremeyeceksin’ diyerek gitti. O zaman ben de ona ‘sen toprak altına girmediğin sürece nerede olursan ol seni görmeye geleceğim’ dedim. Oğlum 10 yıldır Tokat’ta, her ne kadar uzak olsa da zorluklara rağmen yılda bir kez görmeye giderdim. Hasta ve yaşlı olmama rağmen onu görmek için giderdim. İsteğim ölmeden onu görmek. En son iki yıl önce görüşüne gittiğimde bana ‘anne ben dışarı çıkmadan sen ölme demişti.’ Ona bir söz verdim, o çıkmadan ölmeyeceğim.” 

 Aileler de cezalandırılıyor

 Cebrail Vural’ın kardeşi Selim Vural ise cezaevi yönetimlerinin Kovid-19 salgınını fırsata çevrildiğini kaydetti. Vural, “Adalet diye bir şey kalmadı. Tutuklular ailelerinden uzak yerlerde gönderiliyorlar bu şekilde aileleri de cezalandırmak isteniyor. Annelerin çocuklarını görmesine müsaade etmiyorlar. Bu zulümdür ve bu zulmü kabul etmiyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.