Tunus'ta İhvancılar tepetaklak

Dünya Haberleri —

.

.

  • Tunus’ta “Halk, İhvan diktatörlüğüne ve zulme karşı” adıyla düzenlenen gösteriler ardından Cumhurbaşkanı Said, halkın tepki gösterdiği Başbakan Meşişi'yi görevden aldı. İhvancı Nahda Hareketi lideri ve meclis başkanı Gannuşi’nin parlamentoya girmesine izin verilmedi.

 

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentonun dondurulduğunu ve başbakan Hişam el-Meşişi’nin görevden alındığını, Meclis’in tüm yetkilerinin dondurulduğunu açıkladı. Said’in bu kararı, ülkenin birçok kentinde parlamentonun feshedilmesi talebi ile düzenlenen protesto eylemleri ardından geldi.

İhvancı başkan meclise alınmadı

Karar sonrasında Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Nahda Hareketi lideri Meclis Başkanı İhvancı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

Tunus Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alınması gerektiğini" diye belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın kararı ülkede sevinçle karşıladı, halk sokaklara çıkarak kararı kutladı.

Karara ilk tepki ise Türkiye’den geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “derin endişe” duyulduğu belirtildi.

Halk protestosu ardından

Tunus'ta işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle binlerce kişi Başbakan Meşişi ve hükümetinin istifası talebiyle gösteriler düzenlemişti. Protesto eylemlerinde Müslüman Kardeşler (İhvan) ve Nahda Hareketi lideri ve meclis başkanı olan Gannuşi karşıtı sloganlar atılmıştı.

Parlamentoda kadın vekile saldırdılar

Tunus’ta ‘Arap Baharı’ süreci sonrasında iktidarı gelen İhvan’a bağlı Nahda Hareketi lideri Gannuşi, ülkede gerçekleştirilen birçok suikast ve terör olayına destek vermekle suçlanıyor.

Ülkede, Gannuşi ve Nahda Hareketi’ne yönelik tepkiler parlamentoda İslami Onur Koalisyonu üyesi Sahbi Samara’nın, Özgür Anayasa Partisi lideri Abeer Musa’ya şiddet uygulaması ardından büyümüştü. Samara’nın Musa’ya saldırısı, hükümet başkanlığı ve işçi sendikaları, dernekler ve kadın örgütleri de dahil olmak üzere geniş bir çevrenin öfkesine yol açmıştı. Gannuşi’nin başkanlık ettiği parlamentoda böylesi bir olayın gerçekleşmesi “kara bir leke” olarak adlandırılmış ve Gannuşi’nin istifası istenmişti.

Erdoğan ile gizli toplantı tepkisi

Öte yandan Gannuşi’nin Türkiye giderek Erdoğan’ı ziyaret etmesi ve gizli toplantılar gerçekleştirmesi Tunus’ta büyük tartışmalara neden olmuştu. Özgür Anayasa Partisi başkanı Abeer Musa, Gannuşi’nin Erdoğan ile kapalı kapılar ardında toplantılar yaptığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtmişti. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.