Tunus'ta yeni 'gölge' hükümet

Dünya Haberleri —

Tunus'ta Necla Buden başbakanlığında yeni hükümet kuruldu

Tunus'ta Necla Buden başbakanlığında yeni hükümet kuruldu

  • Tunus'ta bütün yetkileri elinde toplayan Cumhurbaşkanı Kays Said'in yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Necla Buden, 24 bakandan oluşan kabinesini açıkladı. Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törenle, yeni kabine göreve başladı.

 

Tunus’ta 25 Temmuz tarihinde hükümeti fesheden ve parlamentoyu askıya alan Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede protesto edilmiş ve “otoriterleşme” eleştirisi ile karşı karşıya kalmıştı.

İki hafta önce de ülkeyi kararnamelerle yönetmesinin önünü açan Said, 28 Eylül’de hükümeti kurmak için jeoloji profesörü Necla Buden’i görevlendirmişti. Buden, çoğunluğu teknokratlardan oluşan hükümet kabinesi ile Cumhurbaşkanlığında düzenlenen tören ile göreve başladı.

Törende konuşan Buden "Tunus’ta tarafların güvenini yeniden kazanmak için gayret edeceğiz, özellikle yolsuzluk ile mücadelede kanunların eşit bir şekilde herkese uygulanmasıyla adaletin sağlanmasıyla bunu başarabiliriz" diye belirtti.

Tunus'un ve Arap dünyasının ilk kadın başbakanı olan Buden liderliğindeki kabinede 9'u kadın 24 bakan yer alıyor.

Yeni hükümetin yetkileri belirsiz

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı. Yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi. Said aleyhinde ülkede birçok protesto gösterisi düzenleniyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.